Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Van der Ploeg maant NOS tot akkoord met Telegraaf

door Sjuul Paradijs




ROTTERDAM - Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) zet de NOS zwaar onder druk om tegen een redelijke prijs de programmagegevens van de Nederlandse omroepen ter beschikking te stellen aan derden. De PvdA-bewindsman is het getreuzel van de NOS zat en waarschuwt in een brief aan de NOS dat er op korte termijn wettelijke maatregelen komen als er niet snel een overeenkomst komt met De Telegraaf, die de programmagegevens op korte termijn wil publiceren in een wekelijkse tv-gids.

"Het duurt allemaal veel te lang", zegt Van der Ploeg. "Daarom heb ik besloten om de NOS een brief te sturen waarin ik hen oproep haast te maken anders kom ik met wettelijke maatregelen.

De omroepgegevens moeten tegen een redelijke prijs beschikbaar komen. Daar moet de NOS zich aan houden. De rechter heeft zich er ook over uitgesproken. En de Tweede Kamer vindt dit ook."

De NOS en De Telegraaf voeren al jarenlang een juridisch gevecht om de programmagegevens. Volgens Van der Ploeg heeft het juridische getouwtrek lang genoeg geduurd en is het nu tijd voor actie.

De publieke omroepen hebben nu het monopolie op de publicatie van wekelijkse tv-gegevens. Kranten mogen alleen maar de dagelijkse gegevens publiceren.

Oplage

De brief van de PvdA-bewindsman valt vandaag op deurmat van de NOS. De NOS (onder leiding van D66'er Wolffensperger) vreest dat de tv-gidsen van de publieke omroepen fors in oplage zullen dalen als De Telegraaf met een gids komt die wekelijks bij de krant wordt gevoegd waarin de programma's van een hele week worden vermeld.

De omroepen zijn voor een flink deel afhankelijk van de opbrengsten van hun omroepbladen.

In de Tweede Kamer bestaat geen twijfel dat de programmagegevens tegen een redelijk bedrag ter beschikking van anderen moeten worden gesteld. Een overgrote meerderheid van PvdA, VVD, D66 vindt dat het monopolie van de omroepbladen definitief op de helling moet.

"Je zou bijvoorbeeld in de wet een termijn kunnen stellen waarbinnen de gegevens vrij moeten komen", aldus Van der Ploeg, die er ook aan denkt om de bewijslast in de hoog opgelopen kwestie om te draaien. Dat betekent dat de NOS moet aantonen waarom de gegevens niet ter beschikking komen van anderen.


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.