Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Ruim 12.000 man zonder werk

Van onze verslaggevers




DEN HAAG - Zo'n 12.000 werknemers in de vleesindustrie zitten vanaf maandag zonder werk als gevolg van het vervoersverbod. De meesten van hen werken in de slachterijen. Als het vervoersverbod van kracht blijft komen daar nog eens 10.000 werknemers in het transport, de KI-stations en de handel bij. Dit schatten de vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond.

Overigens is de kans dat het vervoersverbod versoepeld wordt groter geworden. De Rijksdienst van Vee en Vlees heeft geen directe tekenen van mond en klauwzeer (mkz) aangetroffen bij de 51 bedrijven die mkz-gevoelige dieren uit Frankrijk hebben geïmporteerd.

De bonden hebben gisteren in een brief aan de ministers Vermeend (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Landbouw) gevraagd om invoering van collectieve werktijdverkorting. Uiterlijk komende dinsdag willen ze hierover praten met de bewindslieden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Op een veeboerderij in Hoogmade worden de kadavers van 400 afgemaakte dieren afgevoerd.
Het kabinet heeft gisteren niet besloten tot financiële steun aan de getroffen sectoren. Wel betuigde premier Kok zijn medeleven aan de Nederlandse landbouwsector, die voor de zoveelste keer in korte tijd is getroffen door een crisis.

"De sector verdient een hart onder de riem. Ik heb daar veel gevoel bij", zei de minister-president verwijzend naar het grote leed dat in talloze boerengezinnen wordt gevoeld.

Kok stelde dat het kabinet er niets voor voelt om op eigen houtje een totale importstop op Frans vlees in te stellen. Ook niet nu de import van Argentijns vlees door minister Brinkhorst is verboden, vooruitlopend op een Europees verbod dat pas maandag ingaat. Volgens Kok is een belangrijk verschil, dat Frankrijk lid is van de EU en daar al het mogelijke is gedaan om verdere verspreiding van het mkz-virus te voorkomen.

Nederland zal volgens Kok niet op eigen houtje preventief gaan enten tegen mkz, zoals Portugal heeft aangekondigd. Wel wil hij in Europees verband de discussie hierover aanslingeren.


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.