Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
za 17 maart 2001  
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 

 
Koole nieuwe PvdA-voorzitter

Van onze parlementaire redactie




ROTTERDAM - Het PvdA-congres heeft gisteren zeer verrassend de Leidse politicoloog Ruud Koole (47) gekozen tot nieuwe voorzitter van de PvdA. De verkiezing is een klap in het gezicht van het partijbestuur die het Kamerlid Sharon Dijksma naar voren had geschoven.

De voorzittersstrijd van de in crisis verkerende PvdA greep het partijcongres aan om met de keuze voor Koole haar tanden te laten zien richting de partijtop in Den Haag.

De PvdA'ster kon haar tranen na het horen van de uitslag maar nauwelijks bedwingen. "Verliezen is nooit leuk, maar iemand moet de verliezer zijn. En dat ben ik vandaag", aldus een emotionele Dijksma.

Van de 1201 stemmen gingen er 710 naar Koole en 491 naar Dijksma. Eerder die avond hadden de kandidaten Bart Tromp en Bouwe Olij zich teruggetrokken.

Troost

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 9kb)
Ruud Koole is blij met zijn overwinning. (Foto: ANP)
Dijksma werd getroost door een verbijsterde premier Kok en een zuur kijkende fractievoorzitter Melkert. "Je kunt na vanavond niet zeggen dat dit geen open democratische partij is", aldus Melkert. "Koole is een prima vent. Hij heeft kennelijk de goede snaar geraakt."

Koole was er eerder die avond nog van overtuigd dat hij als verliezer uit de strijd zou komen, omdat het partijbestuur niet instemde met de tandem van hem en de Amsterdammer Bouwe Olij, omdat Olij zich nooit kandidaat had gesteld voor het vice-voorzitterschap.

Tot grote woede van Olij liet het partijbestuur dat het congres weliswaar kon besluiten de kandidatuur voor het vice-voorzitterschap weer open te stellen, maar dat de verkiezing dan pas in december zou kunnen plaatsvinden. "Ik voel me besodemieterd", riep Olij.

Bart Tromp trok zijn kandidatuur nog voor de stemmingen in en adviseerde de leden op Koole te stemmen. Olij deed hetzelfde. Het duo had van het partijbestuur wel als duo-voorzitters kunnen optreden, maar Koole dacht dat zijn kansen dan zouden slinken op grond van de nederlaag van het duo Booij & Van Bruggen bij de vorige voorzittersverkiezingen. "Dat is een kwestie van kansberekening", aldus Koole.

De spanning op het PvdA-congres zal vandaag waarschijnlijk opnieuw oplopen als de PvdA'ers zich uitspreken over de aanwezigheid van Jorge Zorreguieta bij het mogelijke huwelijk tussen zijn dochter Maxima en kroonprins Willem-Alexander.


za 17 maart 2001

 

[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.