[Prive Roddelbox]

Willem II buigt plechtig
voor Europese top

door Yoeri van den Busken - PRAAG, woensdag

Willem II schoof in augustus aan voor een voedzame 'Sjampionnenkliek' woordbrouwsel van meesterkok Co Adriaanse maar mag na drie gangen reeds van tafel. Spartak Moskou, Bordeaux en Sparta Praag eten in groep G lekker verder, terwijl de formatie uit Tilburg genoegen moet nemen met spek en bonen. Dat is de enige conclusie na de alleszeggende 4-0 nederlaag tegen de Tsjechen. Het verschil tussen de drie gelouterde kampioenen in groep G en de nummer twee van Nederland is simpelweg te groot om nog op een wonder (lees: derde plaats) te mogen hopen.

Ook Dimitri Shoukov rechts loopt in Praag tegen een muur op. Hier voelt hij het gehijg van Tomas Rosicky in zijn nek.

Voor de derde keer binnen zeven dagen hield Adriaanse zijn enige centrumspits Mariano Bombarda op de bank. Omdat Sparta Praag achterin niet op lijn maar met een authentieke ausputzer (Jiri Novotny) speelt, was die keuze gisteren verrassend te noemen. De oefenmeester verlangde echter met opnieuw Yassine Abdellaoui als puntspeler een roterende aanvalslinie, zoals die zaterdag de eerste veertig minuten tegen PSV naar ieders tevredenheid opereerde. Minder diep spelend derhalve bij balverlies, maar bij balbezit snel en verrassend. De verwachting was dat Willem II niet zo vaak in het Praagse strafschopgebied zou verschijnen. "Daarvoor is Sparta een te goede ploeg. Vandaar dat ik Bombarda in dit soort wedstrijden niet kan gebruiken", vond Adriaanse, die dit seizoen wekelijks met een andere opstelling komt maar ditmaal koos voor de elf die in Eindhoven actief waren. Dus met Marco Gentile in de mandekking tegen zijn (aanvallende) evenknie: krachtpatser Martin Prohaszka.

Willem II zou inderdaad niet zo vaak in het strafschopgebied van de tegenstander verschijnen. Maar dat zijn ploeg tot zo bedroevend weinig aanvallende impulsen in staat was, had zelfs Adriaanse niet verwacht. Alleen Dmitri Shoukov straalde in de eerste helft bij vlagen dreiging uit, terwijl vooral Jatto Ceesay praktisch alles verkeerd deed en spelers als Delano Hill en Kew Jaliens opnieuw worstelden met hun onervarenheid. Gevolg: slordige dekking, onzekere ingrepen en onnodige gele kaarten.

Het slimme Sparta Praag ontplooide in de openingsfase weinig initiatieven en suste zo de onervaren Nederlanders in slaap. Na 26 voorzichtige minuten schakelden de Oost-Europeanen een tandje bij en was het pleit binnen drie minuten beslecht. Uit een corner viel de bal uitgerekend voor de voeten van Novotny, die hard uithaalde: 1-0. Vervolgens maakte Shoukov een domme duwfout in 'de zestien', maar lag de schuld hoofdzakelijk bij de verdediging die het danig liet afweten bij een snelle Praagse aanval. Daarom moest de Rus tachtig meter overbruggen om reddend op te treden, maar hij bracht slechts water naar de zee.

Uitslagen en standen

De strafschop werd koel benut door Prokaszka, die zich daarna verstapte en uitviel. Opvallend detail is dat Adriaanse een dag voor het duel nog opmerkte dat Willem II dit seizoen al veel strafschoppen heeft veroorzaakt. Eén van de vele tekens aan de wand denk ook aan de eigen doelpunten en defensieve fouten die duidelijk maken dat de stuntploeg van het unieke oogstjaar '98/'99 thans driftig zoekende is. Naar de automatismen, naar het onbevangen gevoel van uitdagende onoverwinnelijkheid. De last van het topclub-zijn is een zware.

Vijf minuten voor de rust legde Tomas Rosicky voor de derde maal de zenuwen in de achterhoede bloot (3-0). Adriaanse bracht Bombarda alsnog in (voor Gentile) maar in de tweede helft was Willem II op alle fronten machteloos. Invaller Jiri Jarosik sneed er nog een vierde wond bij na een les kappen en draaien uit het boek van Wiel Coerver en vond het wel mooi zo.

Een schande is het niet. Slechts een aanwijzing dat met de internationale wetten van het topvoetbal niet valt te spotten. En dat de Nederlandse top anno 1999 plechtig mag buigen voor de Europese top.

Sparta Praag (Tsj) - Willem II (Ned) 4-0 (3-0).26. Novotny 1-0, 29. Prohaszka 2-0 (strafschop), 41. Rosicky 3-0, 58. Jarosik 4-0. Scheidsrechter: Heynemann. Toeschouwers: 10.100. Gele kaart: Mampaey, Hill, Jaliens (Willem II), Fukal, Jarosik, Baranek (Sparta Praag).

Sparta Praag:Postulka; Fukal, Novotny, Gabriel en Labant; Hornak, Baranek (81. Obajdin), Hasek en Rosicky; Sionko (84. Siegl) en Prohaszka (36. Jarosik).

Willem II:Mampaey; Prommayon, Gentile (46. Bombarda), Victoria en Hill; Jaliens, Galasek en Arts; Sjoekov, Ceesay en Abdellaoui (81. Sanou).