Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Tele2]
[Eurocard MasterCard]
[Prive Roddelbox]
[CMG]

Er zit geen schot in PSV

door Henk Evenblij - EINDHOVEN, woensdag

Kraak noch smaak, een duel in de Champions League onwaardig. PSV en Glasgow Rangers bakten er bijzonder weinig van. Het gehavende PSV wilde wel voor de belangrijke punten gaan, de roem die Advocaats Army vooruit was gesneld kwam nauwelijks aan het licht. Tot de 85e minuut Michael Mols het op zijn heupen kreeg. Al dribbelend belandde de bal bij invaller Jörg Albertz die genadeloos uithaalde (0-1) en PSV in dit toernooi verder een figurantenrol laat vervullen. PSV kan door deze dure nederlaag ook nog wel eens verder bekeren in het UEFA-Cuptoernooi vergeten. En dat is hard gelag.

Over en uit. Wilfred Bouma en Yuri Nikiforov zien het even niet meer zitten, terwijl doelman Ronald Waterreus toekijkt hoe de bal tegen het net slaat.

FOTO'S: HANS VAN TILBURG

Het ging dus om overleven in de kampioenenafdeling van Europa. Zowel PSV als de Rangers van Dick Advocaat had helemaal niets aan een gelijkspel. De Eindhovenaren moesten in de voorbereiding op het duel met de Schotten alles uit de kast halen om een zo representatief elftal op de been te brengen. Bij de rits aan geblesseerde achterhoedespelers bleef het niet, op de dag van het duel in groep F moest ook Johann Vogel er de brui aangeven. Het meedoen van de Zwitser zou een groot risico met zich mee dragen. Erik Gerets had in Björn van der Doelen niet eens zo slechte vervanger. Maar naarmate de eerste helft in het nagenoeg uitverkochte Philips Stadion vorderde, bleek dat het gemis aan Vogel en ook de geschorste Mark van Bommel zich ernstig liet gelden.

Nu was het spel van de Brabanders te onrustig. Vooral Dennis Rommedahl zakte door het ijs. De Deen weet zich geen raad met zijn snelheid, om over een goede voorzet maar te zwijgen. Luc Nilis, weer teruggekeerd in de basis na een enkelblessure, en Ruud van Nistelrooy kregen dan ook nauwelijks uitgesproken kansen. Glasgow Rangers, in de tijd van Advocaats voorganger Walter Smith al bepaald geen hoogvlieger in Europa, stelde teleur. Michael Mols zat bijna anderhalf uur in de tang bij Nikiforov en Dirkx, terwijl Giovanni van Bronckhorst en Arthur Numan gewoon hun taak uitvoerden en eigenlijk niets bijzonders lieten zien.

Michael Mols schudt hier stijlvol Jurgen Dirkx van zich af. Later zou hij de wedstrijd openbreken.

Nee, een leek kon zien dat hier de twee minste ploegen in deze groep bezig waren. PSV had voor rust al moeten toeslaan, maar Charbonnier redde eerst bij een slim stiftballetje van de Belg, om vervolgens een vervaarlijke vrije trap onschadelijk te maken. De Rangers konden zelf weinig uitrichten of het moet het slappe rollertje van Mols zijn geweest. Nogmaals, dit Europa Cup gevecht kwam maar niet op toeren.

Uitslagen en standen

Het wachten was op een ingeving van Nilis, op een bevlieging van zijn kompaan Van Nistelrooy. Het duo werd niet voor niets door Advocaat als super gevaarlijk ingeschat. De ex-coach van PSV had daarvoor ook zijn maatregelen genomen. Zo week de Italiaan Amoroso geen duimbreed van Ruud van Nistelrooy; Moore schaduwde Nilis alsof zijn leven ervan afhing. Voor de bijna 30.000 fans bleef het daarentegen toch spannend tot de laatste minuut.

Alleen winst telde voor dit PSV, want na de nederlaag tegen Bayern München (2-1) en het gelijkspel (1-1) tegen Valencia moesten de drie punten koste wat kost in Eindhoven blijven. Een volledig PSV had uiteraard een grotere kans van slagen gehad. De noodgedwongen wissels zetten jammer genoeg geen zoden aan de dijk.

PSV probeerde van alles om het stugge doch beslist niet bijster sterke Rangers alsnog op de pijnbank te leggen. Maar de minuten verstreken, het spel onrustiger dan het al was, waardoor de hoop op een doelpunt van PSV verder weg leek dan ooit. Khokhlov waagde het nog van afstand, maar net als bij alle andere acteurs stond het vizier niet op scherp. Waar PSV nog hoopte op een wonder, daar sloeg Glasgow Rangers miraculeus toe. Dankzij Michael Mols, wiens actie werd afgerond door een brandende kogel van de Duitser Albertz. En zo beleefde de 'Dutch Connection' alsnog een happy-end.

PSV (Ned) - Glasgow Rangers (Sch) 0-1 (0-0).84. Albertz 0-1. Scheidsrechter: Frisk (Zwe). Toeschouwers: 30.500. Gele kaart: Van Bronckhorst (Glasgow Rangers).

PSV:Waterreus; Wielaert, Dirkx, Nikoforov en Heintze; Rommedahl (63. Kolkka), Van der Doelen (79. Bruggink) , Stinga (68. Bouma) en Khokhlov; Nilis en Van Nistelrooy.

Glasgow Rangers:Charbonnier; Porrini, Moore, Amoruso en Numan; Reyna (24. Albertz), Ferguson, Van Bronckhorst en McCann; Wallace en Mols.

Bayern geeft voorsprong weg

Bayern München en Valencia blijven samen aan de leiding in groep F. In de poule van PSV eindigde het onderlinge duel tussen de twee koplopers in 1-1.

Bayern kwam al in de zesde minuut via Elber op een 1-0 voorsprong. De vroege achterstand dwong Valencia tot aanvallen. De van een blessure teruggekeerde doelman Kahn hield zijn ploeg met een serie knappe reddingen overeind.

De thuisploeg verzuimde in de counter de broze voorsprong uit te bouwen. Daardoor kon Gerard Lopez in de slotfase de terechte gelijkmaker scoren.

Bayern München (Dui) - Valencia (Spa) 1-1 (1-0).6. Elber 1-0, 80. Gerard 1-1. Scheidsrechter: Cesari (Ita). Toeschouwers: 30.000.

Bayern: Kahn; Linke, Matthäus en Kuffour; Salihamidzic, Jeremies, Effenberg en Tarnat; Zickler (46. Santa Cruz), Elber (62. Jancker) en Scholl.

Valencia: Palop; Angloma, Björklund, Pellegrino en Carboni; Mendieta (87. Angulo), Gerard, Albelda en Kily Gonzalez (85. Farinos); Sanchez (62. Ilie) en Claudio Lopez.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.