De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[Libertel]
[Wanadoo]
[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Oce]
[Autosite]
[Jaarverslag Service]

Finse Sanitec doet bod op
sanitairfabrikant Sphinx

Sanitec is optelsom van
lange reeks acquisities

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, vrijdag

Opnieuw verliest een Nederlands beursfonds zijn zelfstandigheid. Gisteren was het de beurt aan sanitairfabrikant Sphinx Gustavsberg, dat zich gewillig laat overnemen door het Finse Sanitec. De razendsnelle consolidatie in de branche en de crisis in Rusland zijn voor het kwakkelende Sphinx aanleiding voor de stap. Indien de overname slaagt, zal Sphinx van de Amsterdamse beurs verdwijnen.

De aanstaande inlijving werd gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Limburgse fabrikant van keramische badkamerproducten. Hoewel beide partijen spreken van een fusie, heeft deze alles weg van een overname. Sanitec bracht gisterochtend een openbaar bod uit op alle aandelen en certificaten van Sphinx. Het vanuit Duitsland opererende bedrijf biedt per aandeel EUR13 in contanten, wat neerkomt op een totale koopsom van ƒ264 miljoen.

Het bod ligt 27% boven de slotkoers van EUR10,20 die Sphinx woensdag noteerde. Op de Amsterdamse effectenbeurs schoot de koers van het aandeel Sphinx gisteren omhoog. Het fonds sloot EUR2,15 hoger op EUR12,35. De Finnen willen minimaal 70% van de uitstaande aandelen in bezit krijgen. Grootaandeelhouders van Sphinx zijn ING Groep (7,1%), AMEV/VSB (5,4%), en ABN Amro (17,1%).

Het initiatief voor de inlijving is van het Nederlandse bedrijf afkomstig. "We zijn van onze kant actief geweest om te zoeken naar een alliantie", stelde vice-bestuursvoorzitter I. Schmidt. In een persbericht heet het dat Sphinx "na zorgvuldige afweging van de verschillende alternatieven" met Sanitec tot overeenstemming is gekomen. Schmidt erkende dan ook dat met "meerdere partijen" is gesproken maar noemde de mogelijkheid van een rivaliserend, hoger bod "niet relevant". "Je kan het niet uitsluiten, maar we hopen het niet", verduidelijkte hij.

Recessie Rusland
Zijn collega-bestuurslid M. Veninga noemde de economische crisis in Rusland en vooral de overname van de badkamerdivisie van het Britse Blue Circle door het Amerikaanse American Standard, afgelopen februari, als motief om Sphinx in de etalage te zetten. Dit waren respectievelijk de nummer vijf en nummer twee op de Europese markt. "We hebben toen gezegd: We moeten zorgen dat we bij een van de sterke partijen horen. Anders blijf je straks alleen over."

De consolidatie in de sanitairsector is in een stroomversnelling geraakt sinds Rusland vorig jaar zomer in een diepe recessie werd gestort. Daardoor zakte de Russische sanitairmarkt, waar ook Sphinx op een aanzienlijke groei had ingezet, in elkaar. De Russische verkopen voor het Maastrichtse bedrijf werden gehalveerd.

De Europese sanitairmarkt kampte sowieso al met overcapaciteit, die volgens Veninga op 5 à 10% moet worden geraamd. Met Sanitec denkt Sphinx het voortbestaan van het bedrijf het beste veilig te kunnen stellen. Sphinx had al een herstructurering ingezet om de kosten terug te dringen. Deze operatie wordt gewoon voortgezet, het overhevelen van productiedelen naar lage-lonen landen incluis.

Sanitec is een niet-beursgenoteerd bedrijf dat deel uitmaakt van de Finse Metra-groep. Dit conglomeraat bezit onder meer ook dieselmotorenfabrikant Wärtsilä. Metra wil volgende maand voor Sanitec een aparte beursnotering aanvragen op de effectenbeurs van Helsinki. Die introductie zal samenvallen met het verdwijnen van Sphinx van het Damrak.

Overigens zal de naam Sphinx niet aan de bedrijfsnaam Sanitec worden toegevoegd. Het is ook onwaarschijnlijk dat een van de Sphinx-bestuursleden zitting neemt in de raad van bestuur van de nieuwe combinatie.

Sanitec behaalde in 1998 een omzet van ƒ1,258 miljard en een winst van ƒ81,5 miljoen. Het concern is daarmee twee keer zo groot als Sphinx, dat gisteren tevens de jaarcijfers presenteerde. De omzet daalde in het afgelopen boekjaar met ƒ16,1 miljoen naar ƒ631,7 miljoen. De nettowinst bedroeg ƒ4,8 miljoen, een miljoen minder dan het jaar daarvoor. De winst uit gewone bedrijfsuitoefening steeg wel: van ƒ2,1 miljoen naar ƒ3,8 miljoen.

Het Finse bedrijf heeft ruim 5500 mensen in dienst, tegenover een kleine 3300 bij Sphinx. De ondernemingen verwachten aanzienlijke synergievoordelen uit de samensmelting te behalen. Tot de sterkste markten van de combinatie behoren Duitsland, Scandinavië, Frankrijk en de Benelux. Van de opgetelde omzet zal circa 60% in de divisie keramische sanitair worden behaald en 25% in de douches en baden gerelateerde producten. De resterende 15% zal afkomstig zijn uit de groep vacuüm toiletsystemen en overige producten.

Bewogen periode
De geplande overname moet nog worden goedgekeurd door nationale en Europese mededingingsautoriteiten. Zowel Sanitec als Sphinx gaf aan hier geen grote problemen te verwachten.

Sphinx heeft een bewogen periode achter de rug. De Limburgers belandden in zwaar weer na de fusie met het Zweedse Gustavsberg, vooral door tegenvallende prestaties op de Duitse markt. Tot overmaat van ramp ketste in 1996 de fusie met het Zwitserse Keramik Laufen af doordat aandeelhouders van de Zwitsers dwars lagen.

Nadien trad bij Sphinx een nieuwe directie aan, aangevoerd door bestuursvoorzitter D. van Waes. Onder zijn leiding werd een forse herstructurering ingezet om het bedrijf uit de rode cijfers te halen. Zo viel eind vorig jaar het doek voor de Belgische dochter Novoboch.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.