De Telegraaf-i [] VoorpaginaDe Telegraaf-i [] ArchiefDe Telegraaf-i [] XtraDe Telegraaf-i [] Reactie-RedactieDe Telegraaf-i [] NieuwsLinkDe Telegraaf-i [] NieuwsFocusDe Telegraaf-i [] VacaturesiteDe Telegraaf-i [] AutositeDe Telegraaf-i [] Weersite
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
[I-mail]

 


vrijdag
4 juni 1999

 


[ING MKB Milieu campagne]
[BOL, voor al uw boeken]
[Wanadoo]
[Libertel]
[Jaarverslag Service]
[Oce]
[Autosite]
[ABN AMRO]

Sanitec is optelsom van
lange reeks acquisities

Van een onzer verslaggevers - HELSINKI/ AMSTERDAM, vrijdag

In de officiële publicaties schrijft Sanitec het zelf: de onderneming is een resultante van een reeks acquisities. En aan die reeks is er weer ééntje toegevoegd. Gisteren maakte de Finse keramiek-fabrikant Sanitec dat de Nederlandse collega Sphinx Gustavsberg wordt overgenomen.

Sanitec is al een grote in de wereld van het sanitair. Met een omzet van EUR517 miljoen (ƒ1,13 miljard) is het een van de topspelers in Europa. Door de overname van Sphinx Gustavsberg wordt die positie verder versterkt, al moet de combinatie de eerder dit jaar ontstane groep American Standard-Blue Circle voor laten gaan.

Bekende merken die onder Sanitec vallen zijn onder meer Ido, Keramag en Evac. Aan dat rijtje gaat Sphinx toegevoegd worden. De Finnen zijn succesvoller in de branche dan de Nederlandse collega's. Terwijl het Maastrichtse bedrijf in de afgelopen jaren diep in de problemen wegzakte, kon het bedrijf uit Helsinki de winst jaar op jaar laten groeien. In afgelopen boekjaar werd een bedrijfsresultaat behaald van EUR77 miljoen (bijna ƒ170 miljoen).

Sanitec Oy ('Oy' is de Finse afkorting van naamloze vennootschap) is nu nog een volle dochter van Metra, een holdingmaatschappij van verschillende industriële ondernemingen. Enkele weken geleden heeft Metra aangekondigd een deel van Sanitec naar de Finse beurs te brengen. Op die beurs is Metra ook genoteerd.

Bij de beursgang van Sanitec zal Metra iets minder dan 75% van de aandelen in Sanitec behouden, zo is meegedeeld. De beursgang bestaat uit herplaatsing van aandelen die Metra thans houdt én een emissie van een gelijk aantal aandelen als herplaatst wordt, zo heeft Metra de beurs van Helsinki gemeld. Metra wil niet zeggen of bij de plannen voor de beursgang en emissie al rekening is gehouden met een aankoop van Sphinx.

Drie grote belangen
Naast Sanitec zitten er nog drie grote belangen in Metra. Zo is de staalfabrikant Imatra een volledige dochter van Metra. Imatra is een relatief kleine speler in de staal-sector. Het bedrijf (met een omzet van zo'n ƒ400 miljoen) is vooral sterk als producent van specialistische producten voor de Scandinavische markt.

Ook bezit Metra een belang van 25% in de Assa Abbloy, de Zweedse fabrikant van hang- en sluitwerk. Dit belang heeft Metra te danken aan de verkoop van dochter Abbloy aan Assa (medio jaren '90). Assa Abbloy is uitgegroeid tot een van de grootste sloten-fabrikanten in Europa. In verschillende Europese landen is het bedrijf marktleider. In Nederland (de thuismarkt van Lips) is dat nooit gelukt.

Metra bezit als laatste grote kroonjuweel een controlerend 88%-belang in de motorenfabriek Wärtsilä NSD. Deze motorenfabriek heeft een belangrijke vestiging in Zwolle. Tot begin mei was de Zwolse fabriek een gezamenlijke onderneming van Wärtsilä (60%) en Stork (40%). Inmiddels hebben de Finnen het pakket van Stork overgenomen.

Tot aan vorig jaar draaide de Zwolse fabriek goed. Tot kwam echter vrij onverwacht een terugslag door wegvallende vraag en dumping vanuit het Verre Oosten. Er werd een reorganisatie in gang gezet waarbij 111 van de 900 banen verloren gingen. Ook dook de Nederlandse vestiging vorig jaar in de rode cijfers. Een jaar eerder draaide het bedrijf nog een winst van ƒ1,3 miljoen op een omzet van ƒ740 miljoen.

In de Finse financiële wereld staat Metra bekend als een gezonde onderneming. Het concern, met een omzet van zo'n ƒ6 miljard, maakt volgens de laatst bekende cijfers ongeveer ƒ90 miljoen winst. Dat getal is gedrukt door bijzondere lasten om reorganisaties te bekostigen. De economische crisis van najaar '98 heeft Metra flinke last bezorgd. Het aandeel verloor binnen enkele maanden meer dan de helft van de koers. Inmiddels is er enig herstel ingetreden, maar de recordkoers van begin vorig jaar EUR33,13 is nog ver weg. Gisteren noteerde het aandeel EUR21,75.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.