" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALT="">

 

[Buitenland]


dinsdag
18 november 1997

 

KLM
SAP specialist
Woonnet
World Online

Bloedbad in Egypte: 74 doden

door Rob Knijff en Hans Kuitert - CAÏRO, dinsdag

Amper een uur voordat koningin Beatrix en prins Claus voor hun staatsbezoek aan Egypte in Caïro arriveerden, vermoordden islamitische terroristen gisteren 74 mensen in de tempelstad Luxor.

Tijdens het bloedbad verloren 61 toeristen, vier Egyptische burgers, drie politiemannen en zes van de daders het leven.

Een aangeslagen vorstin hoorde van de gruweldaden luttele minuten nadat zij een krans had gelegd bij het graf van president Anwar Sadat, die in 1981 werd vermoord.

Rouw
Egypte is door de afschrikwekkende gebeurtenissen volledig in rouw gedompeld. Het is alsof het land is overrompeld door een oorlogsverklaring van een buurland. "Het herinnert mij aan de tijd dat we nog oorlog voerden met Israël, voordat we er vrede mee sloten", zei een tot tranen geroerde regeringsfunctionaris gisterochtend.

De aanslag vond plaats in de Vallei van de Koninginnen bij Luxor in het zuiden van Egypte, ongeveer 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Cairo, waar het koninklijk paar tijdens het staatsbezoek voornamelijk zal verblijven.

Politie en diverse ministeries brachten gisteren tot laat in de avond verschillende lezingen van de gebeurtenissen in Luxor. Uit ooggetuigenverslagen is inmiddels duidelijk dat een groep van zes tot tien terroristen vanaf een parkeerterrein bij de 3400 jaar oude tempel van Hatsjepsoet op de archeologisch rijke westelijke Nijl-oever het vuur openden op toeristen die net uit bussen waren gestapt om in de ochtendkoelte de oudheden te bezoeken.

Bus
Politiebewakers in de omgeving reageerden onmiddellijk en er ontstond een vuurgevecht, waarna de aanvallers een bus kaapten met drie bejaarde Franse toeristen die niet aan het bezoek aan de tempel wilden deelnemen. De Fransen werden zonder pardon vermoord.

De bus werd omsingeld en de terroristen vluchtten de zandheuvels in, waar inmiddels gearriveerde politieversterkingen hen, al schietend, achtervolgden.

Volgens veiligheidskringen waren de daders bewapend met machinegeweren, dolken en zwaarden en werden sommige slachtoffers met de steekwapens gedood. De politie meldde later dat zes van de daders waren gedood, maar het was onduidelijk wat het lot van de andere aanvallers is.

Onder de 61 doden zijn zeker ook 20 Zwitsers, 14 Japanners, volgens het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken zes tot tien Britten, volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vier Duitsers; verder Fransen en een Bulgaar.

Het bloedbad betekent de doodssteek voor het net weer enigszins op gang gekomen toerisme naar Egypte. De Zwitserse ambassade meldde bijvoorbeeld dat alle Zwitserse toeristen die dat willen, kunnen worden gerepatrieerd. Een maatregel die de Japanners eveneens zouden overwegen.

Ook een touroperator in Luxor sprak over "een dodelijke timing", omdat het toeristenseizoen net is begonnen. "Ook de komst van het Nederlandse staatshoofd verschaft de daders extra publiciteit", aldus de touroperator.

Reizen naar Luxor zonder kosten annuleren

Foto: Een Egyptische soldaat begeleidt een gewonde toeriste vanaf een helikopter naar het Maadi militair hospitaal. Met verwondingen aan haar nek en arm kwam de vrouw er relatief goed vanaf. In totaal 74 mensen, merendeels toeristen, overleefden het bloedbad in de tempelstad Luxor niet. De afschrikwekkende gebeurtenis heeft Egypte in diepe rouw gedompeld. FOTO: REUTERS

 


Auteursrechten voorbehouden 1996-1997, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam


De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape of Microsoft Internet Explorer