De Telegraaf-i [] WTT 1999 De Telegraaf-i [] WTT 1999

Nieuwtjes

De uitslagen

De spelers

Het speelschema

Het prijzengeld

De winnaars

20-2-1999

KAFELNIKOV OP JACHT NAAR SAMPRAS

Yevgeni Kafelnikov kan op jacht naar de kop van de ATP-ranglijst. De Rus versloeg in de finale in Ahoy' Tim Henman met duidelijke cijfers: 6-2, 7-6.

Echt makkelijk was de overwinning overigens niet voor Kafelnikov. In de eerste set was de Rus wel veel sterker, maar in de tweede spelreeks leek Henman hem tot een derde set te gaan dwingen. De Brit kwam zelfs met 2-5 voor, maar kon het niet afmaken. De nummer 3 van de plaatsingslijst begon onnodige fouten te produceren en liet Kafelnikov terugkomen in de set. Dat kostte de Brit de tweede set en de partij. In de tie-break kwam Henman er niet meer aan te pas.

Kafelnikov en Henman hebben nu 10 keer tegen elkaar gespeeld. De onderlinge tussenstand is duidelijk in het voordeel van de Rus (7-3).


20-2-1999

HENMAN EN KAFELNIKOV IN FINALE

Tim Henman en Yevgeni Kafelnikov mogen in Rotterdam uitmaken wie de hoofdprijs mee naar huis mag nemen. De Brit Henman, de nummer 3 van de plaatsingslijst, sloeg de Russische hardhitter Marat Safin het toernooi uit in een spannende partij. Echt afstand nemen kon 'Gentleman' Tim niet. Slechts via tiebreaks wist hij de jongere Rus te kloppen: 7-6, 7-6.

Ook de tweede halve finale was een Brits-Russische aangelegenheid. Yevgeni Kafelnikov kende daarin weinig problemen met Greg Rusedski. Bij winst in Rotterdam is de Rus nog maar een handvol punten verwijderd van de nummer 1-positie op de ATP-lijst. Rusedski, die met 6-4, 6-2 geen schijn van kans maakte, ziet de Rus dat wel halen: ,,Hij is momenteel met afstand de beste van de wereld.''


19-2-1999

FEDERER VERRAST, MAAR STUNT NIET

Hij is er nog net niet, maar hij komt er zeker aan. Roger Federer werd weliswaar uitgeschakeld door Yevgeni Kafelnikov (6-1, 5-7, 6-4), maar de pas 17-jarige Zwitser kreeg in Rotterdam de handen veelvuldig op elkaar. Vooral in de tweede set, waarin hij bij vlagen de nummer twee van de wereld zijn wil oplegde, liet Federer zien een potentiële nummer 1 van de wereld te zijn. Op ervaring verloor de jongeling het, maar toen had hij zijn visitekaartje al afgegeven.

Kafelnikov speelt in de halve finale tegen Greg Rusedski, die twee tiebreaks nodig had om Cedric Pioline af te troeven: 7-6, 3-6, 7-6. Pioline had weliswaar het beste van het spel, leverde geen enkele maal een service-game in, maar kreeg in de beslissende fase geen greep op de sterke opslag van de Brit.

Tim Henman (6-4, 7-6 zege op Karol Kucera) speelt tegen Marat Safin, die Wayne Ferreira klopte: 6-2, 6-7, 6-1.

Ook het dubbeltoernooi is inmiddels tot de halve finales gevorderd. Daarin spelen de Zuid-Afrikanen Norval en Ullyett tegen Broad (Eng) en Tramacchi (Aus) en komen de Zuid-Afrikanen Adams en De Jager uit tegen de Australiërs Eagle en Florent.


18-2-1999

KANSEN GEMIST, KRAAI NAAR HUIS

Richard Krajicek Een derde toernooizege voor Richard Krajicek in Rotterdam zal er niet dit jaar komen. De Muiderberger ging in twee tie-breaks onderuit tegen de Fransman Cedric Pioline, die eerder al Paul Haarhuis naar de uitgang van Ahoy' verwees. Met de zege van Santoro in de eerste ronde op Jan Siemerink nog vers in het geheugen is nu wel duidelijk dat Frankrijk favoriet is voor de komende Davis-Cupontmoeting met Nederland.

Dat zal Richard Krajicek momenteel een zorg zijn. Hij treurde vooral over de gemiste kansen, want kansen had hij zeker tegen Pioline. Zes breakpoints in de eerste set, twee setpoints in de tweede... Als je dan een tegenstander treft die op die momenten de meest onmogelijke ballen uit zijn Franse racket tovert, dan weet je dat het lastig gaat worden. Het werd te lastig voor Krajicek, die komende week naar Londen vertrekt voor zijn volgende toernooi.

Pioline ontmoet in de kwartfinale de import-Brit Greg Rusedski, die heel weinig problemen kende met Edwin Kempes: 6-1, 6-4. Nog minder moeite had Kafelnikov met Arazi. De Rus speelt nu tegen de pas 17-jarige Zwitser Roger Federer.

Tim Henman speelt tegen de Slowaak Karol Kucera en Marat Safin ontmoet Wayne Ferreira, die de zegereeks van Jerome Golmard afbrak.


17-2-1999

KRAJICEK RAMT ROSSET ERUIT

Richard Krajicek Richard Krajicek en Marc Rosset veranderden het centre court van het uitverkochte sportpaleis Ahoy' moeiteloos in een schiettent. Beiden zijn gezegend met een bovenmodale opslag en dat wilden zij elkaar maar wat graag tonen. Als de ene de snelheid had opgevoerd, tot maximaal 213 kilometer per uur, zorgde de andere in de volgende servicebeurt dat die mijlpaal op zijn minst werd geëvenaard.

Maar het kanongebulder leidde wel tot een eenzijdige vertoning, waarin een slagenwisseling net zo zeldzaam was als een parasol in de winter. Op die zeldzame momenten oogde Krajicek niet alleen frisser dan zijn tegenstander, maar maakte hij ook elke keer het punt, hetgeen resulteerde in een verdiende overwinning: 6-3, 7-5.

Greg Rusedski, ook al een servicekanon, had de nodige moeite met de Duitser Nicolas Kiefer, maar trok wel aan het langste eind: 7-6, 4-6, 6-3. De Fransman Jerome Golmard, die vorig week al een toernooi-overwinning boekte, zette tegen Felix Mantilla zijn zegereeks voort: 6-0, 6-4.

De eerste twee partijen in de tweede ronde zijn ook al afgewerkt. Het Zwitserse talent Roger Federer klopte daarin de Slowaak Bohdan Ulihrach, die in de eerste ronde nog Goran Ivanisevic verloeg, met 6-4, 7-5. 'Gentleman' Tim Henman was te sterk voor Petr Korda (6-3, 6-4).

Peter Wessels heeft het niet gered tegen Dominik Hrbaty. De Elburger speelde een goede partij, maar kwam in de beslissende fase net te kort tegen de meer ervaren Slowaak: 3-6, 7-6, 7-6.


16-2-1999

SIEMERINK ERUIT, CORRETJA OOK

Jan Siemerink Jan Siemerink (r.) zal in Rotterdam niet winnen. De Rijnsburger verloor van de Fransman Fabrice Santoro (6-7, 3-6) en verspeelde daarmee een vracht ATP-punten. Vorig jaar won Siemerink het toernooi nog.

Wayne Ferreira is wel een ronde verder. De Zuid-Afrikaan, die in Melbourne nog te sterk was voor Richard Krajicek, klopte nu Thomas Enqvist: 7-6, 6-3. Ferreira verloor nog nooit van de Zweed, die de afgelopen weken in een uitstekende vorm verkeerde en in Australië nog de finale haalde. Karol Kucera, die in Melbourne op zijn beurt Ferreira klopte, had in Rotterdam geen enkele moeite met Byron Black (6-1, 6-1).
Petr Korda klopte Magnus Gustafsson met 6-4, 6-2, Kafelnikov versloeg Gustafsson: 7-5, 6-3..

Ook de nummer 1 van de plaatsingslijst, Alex Corretja, is gesneuveld. De jonge Rus Marat Safin sloeg vol door op de Spanjaard, die alleen in de tweede set flink verweer kon bieden: 7-5, 3-6, 6-3.


15-2-1999

KEMPES DOOR, HAARHUIS ERUIT

Edwin Kempes Edwin Kempes (r.) heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het ABN-AMRO World Tennis Tournament. De Monnickendammer klopte qualifier Jan Kroslak in twee sets: 6-4, 7-6. Paul Haarhuis

Voor Paul Haarhuis (l.) is het toernooi al voorbij. De Eindhovenaar begon sterk tegen Cedric Pioline, kreeg in de tweede set zelfs een matchpoint, maar ging uiteindelijk alsnog onderuit. Bohdan Ulihrach

Toernooidirecteur Wim Buitendijk is ook attractie Goran Ivanisevic kwijt. De Kroaat sloeg tegen Bohdan Uhlirach (r.) weliswaar 32 aces, maar maakte daarnaast 14 dubbele fouten en bezondigde zich eveneens aan een flink aantal unforced errors. Ulihrach profiteerde gretig en won met miniem verschil: 6-7, 7-6, 7-5.

Tim Henman ontdeed zich van de Italiaan Davide Sanguinetti, Federer klopte Raoux en Arazi was te sterk voor Etlis.


14-2-1999

SLUITER SNEUVELT DOOR BLESSURE

Het mag niet zo zijn voor Raemon Sluiter. De Rotterdammer sneuvelde in het kwalificatietoernooi tegen de Argentijn Gaston Etlis door een blessure. Daarmee verspeelde Sluiter ook een kans om in de dubbels nog voor de dag te komen.

Peter Wessels en Edwin Kempes kregen van de toernooileiding een wild card. Wessels start tegen Dominik Hrbaty, Kempkes tegen Jan Kroslak. Paul Haarhuis, die al eerder een wild card had ontvangen, speelt eerst tegen Cedric Pioline, de als vierde geplaatste Richard Krajicek heeft op papier de moeilijkste loting. Hij speelt tegen de Zwitser Marc Rosset. Titelverdediger Jan Siemerink begint tegen de Fransman Fabrice Santoro.


12-2-1999

BECKER LEVERT WILD CARD IN

Boris Becker heeft de derde wild card voor het ABN-Amro World Tennis Tournament gevraagd, gekregen en weer ingeleverd. Becker raakte tijdens een training met Alax Corretje geblesseerd.

Het is de derde keer dat Becker zich op het laatste moment moet afmelden. In 1992 was Boem Boem er wel. Toen won de Duitser het evenement.


11-2-1999

WILD CARDS VOOR HAARHUIS EN SAFIN

Paul Haarhuis en Marat Safin hebben twee van de drie wild cards toegewezen gekregen. Daarmee zijn 27 van de 32 deelnemers aan het hoofdtoernooi bekend.

Zondag aanstaande wordt nog een wild card uitgedeeld, vier deelnemers komen komend weekeinde uit het kwalificatietoernooi.