" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Nieuw leven voor koperen
telefoondraad door ADSL

De vertrouwde koperen telefoonkabel heeft nog lang niet afgedaan. Hoewel nieuwe communicatietechnieken vrijwel alleen nog maar over de glasvezel lijken te gaan, is koper nog steeds een belangrijk transmissiemiddel.

Door een slimme vinding is de koperen kabel zelfs nieuw leven ingeblazen. Door die techniek, ADSL gedoopt (wat staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line), is het mogelijk razendsnel gegevens over gewone koperen telefoonlijnen te versturen, zelfs bijna 30 keer zo snel als ISDN.

Het geheim van deze techniek bestaat uit twee delen: de splitsing van de bandbreedte en a-symetrisch transport. De capaciteit van een kabel wordt uitgedrukt in zo'n bandbreedte: hoe groter die is des te meer kan er gelijktijdig door de kabel. ADSL splits nu deze bandbreedte in een klein stukje voor spraak en een veel groter deel voor data. Die data wordt gecomprimeerd en in kleine pakketjes verdeeld, van een labeltje voorzien en via een speciaal kastje tussen de pc en de telefoonaansluiting door het net geperst.

Bij a-symetrisch transport is de informatiestroom naar de gebruiker veel groter dan naar de centrale. Met name internetgebruikers kunnen hiervan profiteren. Zij kunnen razendsnel hun informatie van het net binnenhalen. De snelheid van ADSL is zelf zo groot, dat zonder problemen bewegende beelden kunnen worden verzonden. Voor veel pc-gebruikers is dat nu nog een probleem: beelden via internet hebben vaak meer weg van die uit de tijd van de stomme film.