" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="RIGHT" ALT="">

Techniek in dienst van design

door DICK HUSSAARTS

Een GSM-telefoon die is geïntegreerd in een personal digital assistant (pda), een mobiele telefoon met een ingebouwde camera, een GSM-telefoon in de vorm en de grootte van een pen. Ze zijn nog niet op de markt, maar, soms zelfs werkende, prototypes zijn te zien bij Siemens in München, waar de Designafdeling continue werkt aan nieuwe toepassingen en waar ook de nieuwe generatie gsm-telefoons al weer op de tekentafels tot stand komen.

"De techniek staat ons steeds minder in de weg", zegt Lutz Rabold, design director van Siemens Design & Messe. "Wij ontwikkelen ideeën en zeggen tegen de techniek, ontwikkel het." Bij Siemens zijn veel toekomstideeën al te zien, vaak nog als niet werkend prototype, maar wel al dicht bij de realiteit.

"Wij werken bijvoorbeeld samen met de Britse Psion aan een mobiel telefoontje, dat onderdeel is van een personal digital assistant." Het apparaat kan gebruikt worden als een platte GSM-telefoon met enkele standaard opties voor het beantwoorden van gesprekken. Maar de telefoon kan ook worden uitgeschoven, waardoor het toetsenbord vrijkomt en op de gebruikelijke manier kan worden getelefoneerd. Als de verbinding tot stand is gekomen kan het GSM-gedeelte helemaal worden losgemaakt, waarna de pda kan worden opengeklapt. Afspraken kunnen worden gemaakt, een routeplanner laat zien hoe je op een afspraakadres moet komen. "Ik weet eerlijk gezegd niet hoever we staan met deze ontwikkeling, maar hij komt er aan. Dat is zeker. De miniaturisering helpt ons daarbij geweldig. Misschien wordt de vorm wel heel anders", stelt Lutz Rabold.

Overigens is Siemens bijzonder succesvol met de ontwikkeling van GSM-telefoons. "Onze S4 is de afgelopen anderhalf jaar de meest verkochte GSM-telefoon geweest in de hele wereld, zelfs in Azië. Dat apparaat hebben wij indertijd ontwikkeld samen met Sony, alleen alle techniek en het design kwamen van ons, Sony leverde alleen de batterij", zegt Ulli Skrypalle, van Siemens Design. "Design is ons vlaggenschip, de nieuwe SL10 is daarvan het bewijs. Dit is eerst door ons ontworpen, daarna zijn de technici aan de gang gegaan om alles in het ontwerp onder te brengen." Het toestel, dat vorig jaar als prototype werd voorgesteld en inmiddels op de markt is gebracht, is inmiddels onderscheiden met de IF Hannover designprijs.

Dit toestel kenmerkt zich door een eenvoudige lay-out met een groot kleurenscherm en slechts een paar knoppen. "Het voordeel daarvan is dat het heel gebruiksvriendelijk is. Je ziet meteen hoe je moet opnemen en je kunt spreken zonder verder iets te doen. Wil je bellen en zelf een telefoonnummer intoetsen, dan schuif je het apparaat open en het toetsenbord komt vrij."

Volgens Lutz Rabold past dit ontwerp in het beeldmerk Siemens. "We streven ernaar een reeks van telefoons op de markt te brengen, van eenvoudig, special bedoeld voor kinderen, via de standaardtelefoons naar de designmodellen. We zoeken het vooral in niche-modellen", geeft Ulrich Skrypalle aan. "In dat beeld past ook de S10 Outdoor, een apparaat dat mensen moet aanspreken die ook met Jeeps rondrijden, de safaritypes. Het toestel is voorzien van veel rubberen delen, waardoor het apparaat stootvast is en verder is het stof- en waterbestendig."

Bij Siemens zijn ook studiemodellen te zien van telefoons, geïntegreerd in een horloge, ultradunne telefoons, niet groter dan een creditcard. Komen die er ook? Lutz Stapold denkt van wel. "Het hangt natuurlijk van veel toekomstige ontwikkelingen af. Spraakherkenning zal daarbij bijvoorbeeld belangrijk zijn. Daar zijn we ver mee, zeg maar dat meer dan 90 procent van de spraak herkend kan worden, maar dat is niet genoeg. Maar je kunt natuurlijk ook aan heel eenvoudige toestellen denken, die heel weinig functionaliteit hebben. Je kunt een gesprek opnemen en je kunt met een andere toets een operator bellen om zo doorverbonden te worden met wie je wilt. Het is mogelijk en ik denk ook dat het komt", aldus Siemens designer Lutz Rabold.