&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> Zweten, maar niet zwoegen boven opgaven

Eerste examens vallen erg mee

Drukkende hitte hoort bijna traditiegetrouw bij de examentijd, maar zelden meteen al op de eerste dag. Zo werd het toch nog zweten, terwijl de vbo B-examens Nederlands en Aardrijkskunde erg meevielen.

In ieder geval leverde het tropische weer een waarschuwing op aan de scholen: nu kunnen ze nog ventilatoren, gordijnen en frisdrank regelen, om komende dagen oververhitting van de Klachtenlijn te voorkomen.

Het vbo opende gisterochtend het examencircus van dit jaar met Nederlands leesvaardigheid. Nadat de eerste tekst koortsachtig was doorgenomen, bleken de vragen mee te vallen en kwamen de meesten tot rust. "De teksten sloten goed aan bij de leerlingen", vond docent Th. Wouters van het Utrechtse Meerstroom College.

Onderwerpen als 'Boodschappen doen per computer' en 'Teletekst voor scholieren' bleken een schot in de roos: "Ruim op tijd!", jubelde Dennis van de Bosch, die rekende op een voldoende. Ook Sultan Gürsoy was tevreden: "Leuk werk." De meeste leerlingen konden ruim een half uur voor de eindtijd al de frisse lucht opzoeken.

Wie pech had, kon na een korte pauze meteen door met Aardrijkskunde. Toepasselijk genoeg konden de puffende kandidaten uit zes vakantiebestemmingen er vier kiezen, waarover ze vragen wilden beantwoorden. "Dat maakt het toch wat gemakkelijker", vond Arthur Reuling van de School voor Consumptieve Beroepen De Berkhoff in Amsterdam. Leerlinge Emma Sijmons, waarschijnlijk toe aan een frisse duik, was blij dat ze zich kon verdiepen in Zeeland of het Waddengebied.

"Sommige kandidaten hadden moeite met het lezen van de tabellen en grafieken", merkte docent J. Brands op. Hij vond dat ze te klein waren uitgevallen. Emma zag echter weinig problemen. Ze wil meteen de kandidaten voor de komende weken een hart onder de riem steken: "Als je logisch nadenkt kom je er altijd wel uit. Je moet gewoon bij jezelf denken dat je het kan."

Gisteren leek de verleiding niet zo groot, maar wie spiekt of voorzegt hangen de vreselijkste straffen boven het hoofd. Ook niet komen opdagen of de antwoorden te laat inleveren kan een herexamen opleveren, het cijfer één en zelfs uitsluiting van het examen.

Logischerwijs zijn de regels iets soepeler voor leerlingen die minder dan zes jaar in Nederland naar school zijn geweest en van huis uit een andere taal spreken. Zij krijgen soms wat meer tijd of een Nederlands woordenboek.

De antwoorden van VBO-B