Hiddink weer met lege handen

door Hans Blom

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
Guus Hiddink: weer vierde. (Foto: EPA)
DAEGU - En weer stond Hiddink met lege handen. De wedstrijd om de derde plaats, tussen Zuid-Korea en Turkije, is wellicht een van de leukste van het hele WK geworden. Vooral de eerste helft was zeer spectaculair. Reeds in de eerste minuut werd Zuid-Korea op achterstand gezet. De Koreanen maakten nog wel gelijk, maar Turkije was duidelijk beter en heeft dan ook verdiend gewonnen met 3-2. En zo stond Guus Hiddink weer met lege handen, net zoals vier jaar geleden.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Hakan Sukur scoort het eerste doelpunt van de wedstrijd. (Foto: AP)
De eerste helft was het aanzien meer dan waard. Reeds na een paar seconden ging verdediger Hong in de fout en Hakan Sukur strafte die onmiddellijk af: 0-1. Het kan verkeren. Hakan Sukur heeft het hele toernooi nog geen knappe bal geraakt en uitgerekend deze wedstrijd speelt hij de sterren van de hemel. Of dat komt door de aanwezigheid van Ilhan Mansiz is niet bekend, feit is wel dat die twee een prima koppel vormen in de voorhoede. Het is een genot om naar die twee te kijken. Ze vinden elkaar blindelings.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
Lee Eul Yong (niet zichtbaar) maakt schitterend gelijk uit een vrije schop. (Foto: EPA)
Binnen tien minuten stond het gelijk. Zuid-Korea mocht een vrije schop nemen buiten het strafschopgebied. Lee Eul Yong ging achter de bal staan. Ondanks de aanwezigheid van een muur, die ook nog opsprong om de bal tegen te houden, ging diezelfde bal op z'n Van Hooydonks in de kruising, onhoudbaar voor keeper Rustu: 1-1. Een wereldgoal.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Mansiz scoort 2-1 voor Turkije na aangeven van Hakan Sukur. (Foto: AP)
Wereldgoal of niet, Turkije stond vier minuten later gewoon weer op voorsprong. De bal kwam bij Turkije van achteruit. Hakan Sukur had een prima loopactie, hij was niet zelfzuchtig maar speelde Mansiz aan, die de bal feilloos en onhoudbaar voor de keeper in de hoek prikte: 1-2.

Zo waren er binnen een kwartier reeds drie doelpunten gevallen. Voorwaar geen slecht gemiddelde. Het geeft slechts aan hoe leuk de wedstrijd was om naar te kijken, zeker voor de neutrale toeschouwer, al zullen die er niet veel geweest zijn in Daegu. In de 20e minuut had Ahn een goede kapbeweging, zijn schot werd gered door Rustu. Een paar minuten later een steekpass van Park op Ahn. Rustu was weer op tijd. En zo ging het maar door. Een open wedstrijd, met kansen over en weer.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 27kb)
Weer Mansiz. Dit keer de 1-3. (Foto: EPA)
Zoals in de 30e minuut, toen Hakan Sukur en Mansiz elkaar wederom in een mooie 1-2 vonden. Het resulteerde in de tweede goal voor Mansiz in deze wedstrijd: 1-3. Dat was meer dan verdiend, want Turkije was gewoon beter. Dat Ahn nog scoorde in buitenspelpositie, waardoor deze goal werd afgekeurd, doet daar in het geheel niets aan af. De laatste kans in de eerste helft was trouwens voor Hakan Sukur, die niet scoorde omdat keeper Lee prima redde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 20kb)
Ahn (19) in een uiterste poging de bal te raken. (Foto: EPA)
De tweede helft was minder dan de eerste. Korea was in het veld wel wat sterker geworden, maar Turkije bleef gemakkelijk overeind. Met een 3-1 voorsprong is het natuurlijk lekker voetballen. Zuid-Korea verdient een compliment omdat het het gewoon bleef proberen, maar echt uitgespeelde kansen kreeg het niet. Het gevaar moest komen van schoten op doel, maar daarmee verras je een keeper als Rustu (wat een geweldenaar!) natuurlijk niet. Diezelfde Rustu vroeg in de 71e minuut om een wissel omdat een oude blessure weer opspeelde. Je kon zien dat hij het moeilijk had en daar lagen wellicht kansen voor Zuid-Korea. Maar de Turkse coach wisselde hem niet en bracht Ökan Buruk voor Umit Davala in het veld.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 20kb)
Yoo (6) van Zuid-Korea vecht om de bal. Zijn ploeggenoot Ahn (19) kijkt toe. (Foto: EPA)
Het publiek bleef onverminderd enthousiast, maar gaandeweg de wedstrijd werd duidelijk dat het beste eraf was bij Zuid-Korea. Daar kon ook de voor Seol ingevallen Choi Tae Uk niets meer aan doen. Zijn eerste actie was trouwens een hele beste. Hij speelde zich vrij, haalde de achterlijn en zette prima voor. Maar zoals bijna de hele wedstrijd werden er te veel acties voor het doel gemaakt. Het liep over te veel schijven, waardoor er steeds weer een verdediger tussen kon komen. En anders Rustu wel. Ondanks zijn blessure bleef Rustu heer en meester in zijn doelgebied.

Inmiddels was Zuid-Korea, opgezweept door het fel meelevende publiek, overgegaan tot een waar bombardement op het doel van Turkije. Maar telkens weer was daar Rustu. In de 86e minuut kwam Cha weer goed door op rechts, hij speelde de bal echter net achter de goed meegekomen Ahn.

Song heeft 2-3 gemaakt. Het was te laat voor Zuid-Korea. (Foto: EPA)
Dat Song in de extra speeltijd nog 2-3 maakte, doet aan het feit dat Turkije verdiend derde is geworden, helemaal niets af.

Zuid-Korea-Turkije: 2-3 (1-3); 1. Hakan Sukur (0-1), 9. Lee Eul Yong (1-1), 13. Mansiz (1-2), 32. Mansiz (1-3), 90. Song (2-3).

Gele kaarten: Lee Eul Yong (Z-K); Tugay, Rustu (Turk.).

Zuid-Korea: Lee Woon Jae, Yoo, Seol (79. Choi), Lee Young Pyo, Lee Eul Yong (65. Cha), Lee Chun Soo, Lee Min Sung, Ahn, Hong (46. Kim Tae Young), Park, Song.

Turkije: Rustu, Bulent, Akyel, Alpay, Tugay, Hakan Sukur, Basturk, Mansiz, Penbe, Emre (41. Hakan Unsal), Davala (76. Buruk).

Scheidsrechter: Mane (Koeweit).