VARSSEVELD - Guus Hiddink mag dan met de strijdbare Zuid-Koreanen de troostfinale hebben verloren, in zijn geboortedorp Varsseveld wordt de Achterhoeker als een kampioen geëerd. Honderden streekgenoten en tientallen Zuid-Koreanen waren zaterdag naar het kerkplein gestroomd om de strijd om de derde plaats via een groot beeldscherm te volgen. Direct na het laatste fluitsignaal rolde er spontaan een daverend applaus over het plein. 'Guusje is oké olé, olé', scandeerde een Achterhoeker.
De sfeer op het kerkplein had veel weg van een uitbundig volksfeest. Honderden mensen hadden een rood shirt aangetrokken. Anderen hadden een Oranje-shirt om de schouders hangen met het opschrift 'South Corea Varsseveld The Netherlands'. Bij het VVV-kraampje gingen de speciale Varsseveld-stickers en ansichtkaarten met Koreaanse tekst grif van de hand. Een kledingzaak deelde onder de Koreaanse bezoekers flyers uit met 10 procent korting en gratis koffie met krentenwegge, 'only for Korean fans today'.
Kroegbaas Pim had Koreaanse cake gebakken die hij gratis uitdeelde. Lee Myung-Wook was vol verbazing. Hij woont in het Duitse Wiesbaden en had met zijn vrouw 350 kilometer gereden om kennis te maken met de geboortegrond van Hiddink. "Ongelooflijk dat zo'n grote man uit zo'n klein plaatsje komt", klonk het verwonderd. De Koreaan was onder de indruk van de Achterhoekse gastvrijheid.
De populaire Achterhoekse band Boh Foi Toch speelde intussen het speciale Hiddink-lied. De song staat ook op cd en wordt met tientallen verkocht. Ook in menig winkel stond het schijfje al prominent bij de kassa. Een Koreaanse slagwerkgroep sloeg na afloop een allerlaatste roffel. 'Guus kom nu moar noar huus', knipoogde een plaatsgenoot met een pilsje in de hand.