Duitsland krijgt loon naar werken: niets
Brazilië wereldkampioen

door Hans Blom

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Ronaldo: buitenkant links net naast. (Foto: AP)
YOKOHAMA - Soms zou je willen dat een finale wordt gespeeld voordat een wedstrijd om de derde plaats wordt gespeeld. Als je de geweldige wedstrijd van Turkije tegen Zuid-Korea gezien hebt, kon de finale tussen Duitsland en Brazilië eigenlijk alleen maar tegenvallen. Natuurlijk, Brazilianen gelden als de beste voetballers ter wereld, maar Duitsland geldt als het meest degelijke team ter wereld. Dat bleek ook in deze finale om het wereldkampioenschap, tussen Duitsland en Brazilië.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
Brazilië wereldkampioen. (Foto: REUTERS)
De eerste keer trouwens dat deze ploegen elkaar op een eindronde van een WK troffen. Dat was op zich al een primeur. Voor een tweede primeur kon Duitsland zorgen, door als eerste Europees land buiten Europa wereldkampioen te worden. Het feest voor de Mannschaft ging niet door door twee doelpunten van Ronaldo, die twee gouden momenten had en daarmee de goddelijke kanaries voor de vijfde keer de wereldtitel bezorgde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 18kb)
Miroslav Klose (links) en Roberto Carlos strijden om de bal. (Foto: AP)
De eerste helft begon voorzichtig van beide kanten. Brazilië leek aanvankelijk fris van de lever te gaan voetballen, maar gaandeweg kreeg Duitsland meer balbezit. De eerste kans was dan ook voor Duitsland. Neuville pikte de bal op, die vervolgens via Bode bij Klose terechtkwam. Keeper Marcos redde ten koste van een corner. Dat was na tien minuten. Na vijftien minuten kwam Schneider goed door, gaf voor maar Klose kreeg terecht geen penalty van de Italiaanse scheidsrechter Collina. Diezelfde Collina had binnen tien minuten wel al twee spelers op de bon geslingerd, gelijkelijk verdeeld over beide partijen. Ook dat was een verschil met de 'troostfinale', waar binnen een kwartier drie doelpunten vielen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 17kb)
Kahn redt met een reflex een inzet van Ronaldo. (Foto: REUTERS)
Mocht Duitsland dan de eerste kans van de wedstrijd krijgen, de grootste kansen in de eerste helft waren voor Brazilië. In de achttiende minuut had Ronaldinho en schitterende steekpass op Ronaldo. Ronaldo prikte echter met buitenkant links de bal net naast het doel. In de 29e minuut kwam Ronaldo niet goed met zijn passen uit, waardoor hij net niet bij de bal kon. Hij probeerde het nog wel met een punter. Tegen Turkije lukte dat, maar tegen Duitsland niet. Kreeg Duitsland dan geen kansen. Nou nee, eigenlijk niet. Duitsland hield zich op dat moment meer bezig met het tegenhouden van de bal. Zo rond de veertigste minuut kregen de Duitsers dan ook de hoon en toorn over zich heen toen ze minuten lang de bal alleen maar op Kahn terugspeelden. Toch had Brazilië op voorsprong kunnen staan. Achtereenvolgens Kleberson in de 41e (net naast omdat Kahn zijn doel goed verkleinde), weer Kleberson in de 44e minuut (een verwoestend schot, dat helaas op de lat uiteenspatte) en in de laatste minuut Ronaldo, die zijn inzet in een reflex door Kahn zag gered. Het was ook gelijk het laatste wapenfeit, want Collina floot gelijk voor de rust.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 29kb)
Ronaldo scoort nadat Kahn de bal heeft losgelaten: 0-1. (Foto: AP)
In de tweede helft leek Duitsland iets meer initiatief te nemen. Leek, want nadat Neuville zijn schot via de vingertoppen van Marcos op de paal zag belanden, was het toch weer Brazilië dat de wedstrijd naar zich toe trok. Roberto Carlos loste een knap schot, Kahn redde. Ronaldo kreeg een kans maar zijn inzet was te slap. Toch was het Ronaldo die de wedstrijd zou openbreken. Hij verspeelde in de 67e minuut de bal net buiten de zestien maar veroverde hem weer. De bal kwam bij Rivaldo en de man die de hele wedstrijd nog geen knappe bal geraakt had, kwam eindelijk tot een schot. Een van zijn bekende verraderlijke schoten, zo zou blijken want als zelfs een klasse-keeper als Kahn er geen controle over kan krijgen, zegt dat toch wel iets. In elk geval liet Kahn de bal los en Ronaldo, die als een duveltje uit een doosje kwam opdagen, prikte de bal beheerst in het doel: 0-1. Meer dan verdiend. Ten eerste op basis van de kansen in deze wedstrijd en ten tweede op basis van het vrij laffe spel van de Duitsers.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
De genadeklap voor Duitsland: 0-2 door Ronaldo. (Foto: AP)
Nadat Jeremies vervangen was door Asamoah, was het twee minuten later gedaan met de Duitse aspiraties. Kleberson stoomde op rechts op, Rivaldo leek aangespeeld te worden, maar stapte heel handig over de bal, waardoor Ronaldo vrijstaand de 0-2 op het scorebord kon brengen. En zo kreeg Duitsland loon naar werken: niets.

Duitsland-Brazilië: 0-2 (0-0); 67. Ronaldo 0-1, 79. Ronaldo 0-2.

Gele kaarten: Klose (Dui.); Roque Junior (Braz.).

Duitsland:Kahn, Linke, Ramelow, Neuville, Hamann, Klose (73.Bierhoff), Jeremies (77.Asamoah), Bode (83.Ziege), Schneider, Metzelder, Frings.

Brazilië:Narcos, Cafu, Lucio, Roque Junior, Edmilson, Roberto Carlos, Gilberto Silva, Ronaldo (89.Denilson), Rivaldo, Ronaldinho (84.Juninho), Kleberson.

Scheidsrechter: Colina (Ita.).