Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 mrt 2001, 12:45  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Schade
vervoersverbod niet te becijferen




RIJSWIJK - De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) kunnen niet vaststellen hoeveel schade de sector per dag leidt door het vervoersverbod. "Hoe je ook gaat cijferen, het beeld blijft vertroebeld", meent een woordvoerder.

De totale waarde van de export bedroeg in 2000 ƒ12,1 miljard. Daarvan komt ruim ƒ8 miljard voor rekening van de zogenoemde roodvleessector (varkens, runderen etc.). Dat laatste bedrag is niet 'zuiver', omdat daar ook de export van herten, parelhoenders en andere dieren in zit.

Het lijkt voor de hand te liggen die ƒ8 miljard te delen door 365 om zo het schadebedrag per dag te berekenen. "Maar dat sommetje kun je niet maken", constateerde de woordvoerder woensdag. "Momenteel geldt een veevervoersverbod, wat niet hetzelfde is als een vleesvervoersverbod. Er gaat nog steeds vlees vanuit Nederland de grens over."

Ook het aantal landen dat de grens heeft gesloten voor Nederlandse vleesproducten is moeilijk vast te stellen. Nederland exporteert naar ruim honderd landen, waarvan er "tientallen" hun grenzen hebben gesloten. Een groot aantal daarvan had al eerder die maatregel genomen wegens de gekkekoeienziekte BSE en de varkenspest.

"Een aantal landen heeft dezer dagen de grenzen gesloten, maar ook daar is moeilijk iets algemeens over te zeggen", meent de PVE-woordvoerder. "Als er al een tendens waarneembaar is, zou het Oost-Europa moeten zijn. Daar lijkt een groot aantal landen eensgezind de deur dicht te doen."

In de Nederlandse vee-, vlees- en eiersector werkten in 2000 in totaal 122.000 personen, goed voor 91.600 mensjaren. Daarvan zijn er 25.500 (24.400 mensjaren) actief in de verwerkende industrie, waaronder de slachthuizen en de groothandels vallen.

"Je kunt niet stellen dat de werkgelegenheid van al die mensen op korte termijn wordt bedreigd", meent de woordvoerder. "Slachthuizen hebben bij voorbeeld de mogelijkheid om vlees in het buitenland te kopen, zodat ze hun mensen aan het werk kunnen houden. Wij hebben er geen zicht op in hoeverre dat gebeurt."

 

(Laatst bijgewerkt: wo 14 mrt 2001, 12:45 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.