JAKARTA - De Indonesische president Wahid heeft de veiligheidstroepen in de hoofdstad Jakarta gewaarschuwd geen buitensporig geweld te gebruiken tegen studenten die er al dagen protesteren. Dat meldt het Indonesische persbureau Antara. Een groot deel van de betogers eist het aftreden van Wahid, de overigen betuigen de geplaagde president juist steun.
Volgens een woordvoerder sprak Wahid de hoop uit dat het huidige "democratiseringsproces" in Jakarta uiteindelijk voor allen profijtelijk zal zijn. De president zei overigens wel bevreesd te zijn voor grotere betogingen en daarmee gepaard gaand geweld.
Voor de derde opeenvolgende dag gingen ook woensdag studenten de straat op om te betogen tegen Wahid. Ze eisen dat hij direct zijn koffers pakt. Wahids naam wordt genoemd in twee corruptieschandalen en velen achten hem schuldig aan het voortdurende geweld in onder meer de Molukken en Atjeh. De aangekondigde democratisering (reformasi) komt volgens zijn tegenstanders ook onvoldoende van de grond.
Meer dan 2000 studenten verlieten woensdagochtend het terrein van het parlementsgebouw in Jakarta. Zij hadden daar twee dagen doorgebracht om het vroegtijdige aftreden van Wahid te bewerkstelligen. De studenten vertrokken na geruchten over een mogelijke aanval op het parlement.
De krant The Jakarta Post berichtte dinsdag dat duizenden aanhangers van Wahid op weg waren naar de Indonesische hoofdstad. De studenten zeiden eerder het terrein van de volksafvaardiging pas te zullen verlaten als er een afzettingsprocedure tegen het staatshoofd begint.
Zo'n procedure kan worden afgedwongen door het Raadgevend Volkscongres (MPR), het hoogste wetgevende orgaan van de archipel. Maar MPR-voorzitter Rais liet dinsdag weten vooralsnog onvoldoende wettelijke mogelijkheden te zien voor een spoedprocedure om Wahid te wippen. Het kan nu nog maanden duren voordat het eventueel tot een afzetting komt.
De studenten begaven zich woensdag naar het kantoor van vice-president Megawati Soekarnoputri. Ze riepen de doorgaans zwijgzame maar ook populaire plaatsvervanger van Wahid op zijn baan snel over te nemen.
Het VN-kinderfonds, Unicef, wees er woensdag op zijn beurt op dat Indonesië nog zwaar te lijden heeft onder de gevolgen van de financiële crisis van enkele jaren geleden. Miljoenen mensen leven er in grote armoede en als gevolg van de grote politieke, economische en financiële problemen komt daar voorlopig geen einde aan. De kindersterfte is volgens Unicef in sommige streken in de archipel extreem hoog en de kwaliteit van het onderwijs is fors verminderd.