Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 16 mrt 2001, 20:35  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
RVV: hier nog geen
mond- en klauwzeer




DEN HAAG - Op verdachte boerderijen in ons land is nog geen mond- en klauwzeer geconstateerd. Dat blijkt uit een eerste, voorlopig onderzoek door de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV). De dienst trof geen klinische verschijnselen van mond- en klauwzeer aan bij de dieren op 51 bedrijven die na 24 januari zijn geïmporteerd vanuit Frankrijk, meldt het ministerie van Landbouw vrijdag.

Bij de dieren wordt nog (bloed)onderzoek uitgevoerd, waarvan de uitslag in de loop van volgende week wordt verwacht. Mogelijk wordt het vervoersverbod daarna versoepeld.

Van de 51 bedrijven zijn er vier geruimd. Het betrof hier schapen-, geiten- en gemengde bedrijven. In totaal zijn 941 schapen, 125 geiten en 117 runderen, zeventien herten, dertien lama's, elf dromedarissen, en een muntjak gedood. Ook deze dieren worden nog nader onderzocht.

De RVV heeft enkele tientallen boeren inmiddels een ontheffing gegeven op het vervoersverbod omdat er sprake was van een noodsituatie zoals overbevolkte stallen. In de uiterwaarden in de Betuwe dreigden schapen te verdrinken door het stijgen van het rivierwater. De schapen mochten onder toeziend oog van de RVV worden weggehaald.

De Land- en Tuinbouworganisatie LTO heeft de afgelopen dagen 289 verzoeken tot ontheffing binnengekregen. In situaties waarin onnodig dierenleed kan worden voorkomen, verleent de RVV ontheffing op het vervoersverbod. LTO verwacht dat dat dit weekeinde in de helft van het aantal gevallen zal gebeuren.

In het buitenland neemt zowel het aantal MKZ-haarden als het aantal boerenprotesten toe. Britse boeren dreigen de geplande preventieve slachtingen te dwarsbomen door hun erven te barricaderen en kondigden een 'plattelandsopstand' aan. In het Verenigd Koninkrijk zijn nu zeker 264 bedrijven besmet met MKZ. Mogelijk moeten meer dan een miljoen geiten, schapen en varkens geslacht worden.

In Argentinië zijn nu zeker veertig bedrijven getroffen. Tot nog toe waren het er officieel drie. De EU laat tot zeker half april geen Argentijns vlees meer toe. Ook op de Westelijke Jordaanoever is MKZ vastgesteld, op dertien plekken.

In Nederland verwachten de vakbonden dat maandag 12.000 werknemers in de vleessector zonder werk zitten als het vervoersverbod van kracht blijft. Dat zijn schattingen van FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond. Van die werknemers is het merendeel, zo'n 8000, werkzaam in slachterijen. Verder komt ook het werk in de vleeswarenindustrie en bij de transporteurs en schoonmakers geleidelijk aan stil te liggen.

Als het vervoersverbod aanhoudt, komen daar nog eens 10.000 mensen bij. Het gaat daarbij om werk voorafgaand en volgend op de activiteiten in de slachthuizen. De vakbonden hebben de ministers Vermeend (Sociale Zaken) en Brinkhorst (Landbouw) gevraagd om invoering van collectieve werktijdverkorting.

De Raad van Kerken heeft de boerenorganisaties zijn medeleven betuigd met de geplaagde boerenstand. Varkenspest, BSE en mond- en klauwzeer tonen aan dat de maakbaarheid van de agrarische sector beperkt is, schrijft algemeen secretaris ds. Ineke Bakker in een brief. Een bezinning op mens-, dier- en natuurvriendelijke productie en consumptie is volgens Bakker dringend geboden.

In verband met het gevaar voor een MKZ-uitbraak is de verkiezing tot Agrarisch Ondernemer 2001 uitgesteld. De verkiezing stond gepland voor 22 maart in het Golden Hotel Figi in Zeist, maar wordt nu onder voorbehoud op dezelfde locatie gehouden op 10 mei.

 

(Laatst bijgewerkt: vr 16 mrt 2001, 20:35 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.