Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 mrt 2001, 16:50  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Minstens 53 bedrijven met vee uit Frankrijk



RIJSWIJK - In Nederland zijn voorlopig 53 bedrijven getraceerd die na 24 januari vee hebben ingevoerd uit Frankrijk, waar dinsdag mond- en klauwzeer is ontdekt.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV) woensdag. Het gaat vooral om schapen en runderen. De schapen worden gedood, om elk risico uit te sluiten. De uitslag van de bloedtest laat namelijk tien dagen op zich wachten. Ook andere dieren die bij een schapenboerderij zijn aangetroffen, worden geruimd.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 25kb)
In Nederland zijn voorlopig 53 bedrijven getraceerd die na 24 januari vee hebben ingevoerd uit Frankrijk, waar dinsdag mond- en klauwzeer is ontdekt. (Foto: ANP)
De dienst heeft het onderzoek naar de veetransporten vanuit Frankrijk nog niet afgerond. Mogelijk hebben enkele bedrijven de Franse dieren al doorverkocht. Het definitieve aantal bedrijven loopt daarom waarschijnlijk nog op, aldus de woordvoerder. Woensdagavond of donderdag kan dat aantal bekend zijn.

De betrokken veehouders worden momenteel bezocht door medewerkers van de RVV. De deskundigen bekijken de dieren. Zij nemen van het geïmporteerde vee een bloedmonster.

Het draaiboek schrijft voor dat de boerderijen preventief kunnen worden geruimd. Dit is recent ook gebeurd bij bedrijven met vee uit het Verenigd Koninkrijk, waar eerder al mond- en klauwzeer uitbrak.

Mogelijk probleem is dan de capaciteit bij het enige grote destructiebedrijf in Nederland. De onderneming Rendac in Son heeft het al druk met de vernietiging van dierorganen die riskant zijn wegens de gekkekoeienziekte BSE.

 

(Laatst bijgewerkt: wo 14 mrt 2001, 16:50 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.