Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 mrt 2001, 20:20  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Vakbonden: geld voor werknemers vleessector



UTRECHT/HOUTEN - FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond willen compensatie voor mensen in de vleesverwerkende sector die door het vervoersverbod hun baan tijdelijk kwijtraken. Beide bonden willen van de werkgevers een aanvulling op de uitkering, terwijl het CNV daarnaast een steunfonds voor de getroffen werknemers wil.

Onduidelijk is om hoeveel mensen het gaat. "Momenteel (woensdag) is er al geen werk meer voor ongeveer 5000 tot 8000", zegt FNV-bestuurder D. van Gelswijk. "Eind deze week zal dat aantal zijn opgelopen tot 12.000." Bij de slachterijen zijn al mensen naar huis gestuurd, waarna aan het einde van de week de vleesverwerkende bedrijven hun deuren zullen sluiten.

Van Gelswijk verwacht dat na het weekeinde de koel- en vrieshuizen door hun voorraden heen zijn en dan ook dichtgaan. Als de hele sector wordt getroffen gaat het volgens de FNV om 17.000 werknemers in de slachterijen, 4000 in de vleeswaren- en conservenindustrie, 12.000 in slagerijen en 1200 in de afvalverwerkende industrie.

Donderdag gaan bonden en werkgevers praten over een aanvulling op de WW. "De lonen zijn toch al niet hoog en een uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon is bar weinig", meent Van Gelswijk. De sector kent bovendien een wachttijd van twee weken alvorens iemand een uitkering krijgt.

De FNV wil aanvulling op de uitkering tot 100 procent. Verder vraagt de bond het ministerie om de wachttijd op te heffen als die aanvulling er daadwerkelijk komt. Als het vervoersverbod lang gaat duren, klopt de bond bij de overheid aan voor een compensatieregeling. CNV Bedrijvenbond stelt verder een steunfonds voor op nationaal of Europees niveau. Dit fonds zou bedrijven steun moeten geven voor schade die het normale bedrijfsrisico te boven gaat.

Het CNV wijst ook op andere sectoren die worden getroffen, zoals transportbedrijven en de schoonmaaksector. Ook voor die ondernemingen zouden steunmaatregelen moeten gelden.

 

(Laatst bijgewerkt: wo 14 mrt 2001, 20:20 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.