De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 jun 2002, 20:05  
---
Nieuwsportaal
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
WK special 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Over Geld 
Dagje uit 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
 
[terug]
 N I E U W S L I N K 
 
  'Senaat VS akkoord met invasie in Nederland'
   
 

NEW YORK/WASHINGTON - De Amerikaanse Senaat is akkoord gegaan met een wetsontwerp dat onder voorwaarden een invasie in Nederland autoriseert. De invasie is volgens het ontwerp mogelijk noodzakelijk als het straks in Den Haag gevestigde Internationale Strafhof (ICC) Amerikanen die van oorlogsmisdaden worden beschuldigd gevangen houdt.

De aanvalsplannen op Den Haag vormen onderdeel van de Wet Bescherming van Amerikanen in (militaire) Dienst, de ASPA. Deze wet moet het internationale strafhof ondermijnen en straks voorkomen dat er ooit Amerikanen voor moeten terechtstaan, aldus een woordvoerster van de internationale organisatie die de oprichting van het strafhof nastreeft, de Internationale Coalitie voor het Internationaal Strafhof (CICC).

Volgens de in New York gevestigde CICC, heeft donderdagavond een wijziging van de voorgelegde ontwerptekst er toe geleid dat de wet nog niet helemaal rond is. Het ontwerp moet opnieuw worden voorgelegd aan commissies uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Op aandringen van een Democratische senator werd vastgelegd dat de VS wél informatie kunnen delen met bondgenoten met name bij de bestrijding van het terrorisme.

Andere punten uit het wetsontwerp zijn een wettelijk verbod op samenwerking met het ICC, immuniteit voor Amerikaanse militairen die meedoen aan vredesmissies en speciale presidentiële bescherming voor die militairen. Voorts verbiedt het wetsontwerp militaire steun aan landen die het verdrag voor het ICC hebben ondertekend, met uitzondering van NAVO-landen, belangrijke bondgenoten en Taiwan.

Volgens het CICC probeert de Amerikaanse regering met alle middelen het strafhof te dwarsbomen. Zo zouden de VS behalve diplomatieke druk ook financiële steun en hulp gebruiken om landen die voor de oprichting hebben getekend of dat nog willen doen onder druk te zetten.

Al 139 landen hebben het verdrag voor het ICC getekend en 67 hebben dat ook geratificeerd. Formeel is het hof per 1 juli een realiteit, maar wat financiën, personeel en gebouwen aangaat is het zover nog niet.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 jun 2002, 20:05

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.