Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 16 mrt 2001, 20:00  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Boerenprotest tegen
massale slachting




LONDEN - Onder de Britse boeren groeit het verzet tegen de door de regering aangekondigde 'preventieve slachting' van honderdduizenden en misschien wel meer dan een miljoen schapen, varkens en geiten. Terwijl het aantal bevestigde gevallen van mond- en klauwzeer in het Verenigd Koninkrijk vrijdag steeg tot 264, dreigden boeren de slachtingen te zullen verhinderen door zonodig hun erven te barricaderen.

Alle geiten, schapen en varkens binnen een straal van ruim drie kilometer rond de besmette bedrijven in Cumbria en het zuidwesten van Schotland moeten van de regering worden afgemaakt, zelfs als zij geen symptomen van de besmettelijke ziekte vertonen. De slachting, die waarschijnlijk vrijdag nog begint, zal waarschijnlijk enkele weken duren.

Andrew Spence, regionaal woordvoerder van de boerengroepering Farmers for Action in het noordoosten van het land, kondigde in een vraaggesprek met de omroep BBC een 'plattelandsopstand' aan. De afdeling van de boerenorganisatie NFU in Cumbria zegde de opstandige leden steun toe. Maar de voorzitter van de overkoepelende NFU, Ben Gill, stelde zich 'aarzelend' achter de regering op. Hij verwacht wel dat die de boeren een behoorlijke schadevergoeding geeft. Hij zei dat dat honderden miljoenen ponden gaat kosten.

Minister Brown van Landbouw verontschuldigde zich vrijdag voor zijn weinig duidelijke verklaring van donderdag, waarin hij de 'voorzorgsmaatregel' had aangekondigd. Daardoor was bij veel boeren verwarring ontstaan over de vraag welke dieren gedood zouden moeten worden.

In de toeristenindustrie zijn in toenemende mate kritische geluiden te horen over de aanpak van de regering. De voorzitter van de toeristische organisatie in Cumbria, Chris Collier, zei dat dit de ergste crisis sinds dertig jaar is. Hij vindt het verschrikkelijk dat "ze het zover hebben laten komen dat het bericht de ronde doet dat Groot-Brittannië wegens de mond- en klauwzeerepidemie praktisch op slot zit. En niemand doet er iets tegen."

 

(Laatst bijgewerkt: vr 16 mrt 2001, 20:00 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.