PARIJS - Na elkaar ruim een jaar de huid te hebben volgescholden, heeft het merendeel van de gaullistische en dissident-gaullistische partijen in Parijs hun lijsten verenigd om links te blokkeren in de tweede en beslissende verkiezingsronde voor een nieuwe burgemeester komende zondag.
Het is echter nog onduidelijk of de overeenkomst voldoende is om links te stuiten. In drie van de twintig Parijse arrondissementen is er geen overeenkomst tussen de kandidaten van de twee gaullistische partijen. Er zijn daar dus twee lijsten, die van de dissidente burgemeester Jean Tiberi en van de officiële gaullistische kandidaat Philippe Séguin.
Dit werkt in het voordeel van links, en kan mogelijk leiden tot de eerste linkse overwinning in Parijs voor het eerst in honderd jaar. De socialistische kandidaat Bertrand Delanoë heeft immers een akkoord kunnen sluiten met de Groenen. Cijfermatig kan hij het winnen, maar alles hangt af van het stemgedrag van de kiezers komende zondag.
Het akkoord in het rechtse kamp is zeer tegen de zin van Séguin, die dinsdag in de kou is gezet door zijn partijvoorzitter, Michèle Alliot-Marie. Die vroeg volstrekt onverwacht en na een diner met president Chirac - de vroegere burgemeester van Parijs - om een unie tussen de lijsten van Séguin en Tiberi, die zij enkele maanden geleden de partij uitgooide. Een woedende Séguin heeft daarop de politiek gelaten voor wat het was, en woonde de voetbalwedstrijd het Franse PSG en het Turkse Galatasaray bij. Die liep ook al uit op een gigantische vechtpartij tussen supporters.
Om 24.00 uur op dinsdag liep de termijn af waarop nieuwe lijsten voor de tweede ronde ingediend konden worden. Dat is ook gebeurd in Lyon, waar links evenals in Parijs op winst staat. De liberale kandidaat Mercier had zich al teruggetrokken en is vervangen door de gaullist Jean-Michel Dubernard, een wereldberoemd chirurg. Ook daar was strijd in het rechtse kamp, maar uiteindelijk heeft de liberaal Charles Millon, oud-minister van Defensie die in 1997 met het extreem-rechtse Front National in zee ging, veren gelaten, en zich achter Dubernard geschaard.
Moeilijk wordt het ook voor centrum-rechts in Toulouse, waar links met hulp van de popgroep Zebda de gemeente in handen lijkt te krijgen. Omgekeerd is de linkse oud-minister van Cultuur en burgemeester van Straatsburg, Catherine Trautmann, in moeilijkheden. Zij moet het in de tweede ronde opnemen tegen de centrum-rechtse oppositie, maar ook tegen een dissidente socialistische lijst van haar vroegere rechterhand Petitdemange, die voor zichzelf is begonnen en zijn lijst (12 procent in de eerste ronde) handhaaft.