DEN HAAG - Het ministerie van Landbouw is woensdagmiddag om vijf uur begonnen met het ruimen van drie à vier boerderijen die schapen hebben ingevoerd uit Frankrijk. Dit heeft minister Brinkhorst van Landbouw woensdag bekendgemaakt.
In totaal is van vijftig bedrijven in Nederland vastgesteld dat zij dieren uit Frankrijk hebben ingevoerd. Het gaat in totaal om 1500 stuks: ruim vierhonderd schapen en varkens en ruim duizend runderen.
Alleen de drie tot vier bedrijven met schapen moeten helemaal worden geruimd. De andere bedrijven hebben alleen runderen en varkens. Die dieren worden klinisch onderzocht en het bloed wordt gecontroleerd. Pas wanneer de uitslagen van het bloedonderzoek eind volgende week binnen zijn, kan het vervoersverbod mogelijk worden opgeheven.
Wel kan misschien al in het weekeinde het vervoer rechtstreeks naar slachterijen weer worden toegestaan, aldus Brinkhorst. Veel slachterijen liggen nu stil vanwege het vervoersverbod van vee.
Brinkhorst zal volgende week tijdens de landbouwraad bij zijn EU-collega's opnieuw pleiten voor preventief enten tegen mond- en klauwzeer. Ook wil hij af van de "massieve transporten" van vee door Europa.
De minister herhaalde dat hij "geen speciale reden ziet" voor een compensatieregeling voor boeren en slachthuizen. "De effecten in Nederland zijn nog zeer beperkt. Alle problemen moeten niet direct op de schouders van de overheid worden gelegd. Er is in Nederland geen mond- en klauwzeer", benadrukte de bewindsman. De enige tegemoetkoming waaraan wordt gedacht, is dat bedrijven eerder in aanmerking kunnen komen voor vergoeding bij verkorting van de arbeidstijd.
De minister zei dat de te geringe destructiecapaciteit in Nederland hem zorgen baart. Nu telt Nederland slechts een grote destructor van kadavers. Omdat ook andere landen weinig capaciteit hebben, wil Brinkhorst dat dit probleem Europees wordt opgelost.