RIJSWIJK - Het gebeurt hoogst zelden, maar ook een mens kan mond- en klauwzeer krijgen. In 1966 heeft zich in Groot-Brittannië een geval voorgedaan. En in 1834 liepen drie veeartsen de ziekte op toen zij met opzet rauwe melk van besmette koeien hadden gedronken.
Dat schrijven drie Britse deskundigen in The British Medical Journal van deze week. Er zijn geen meldingen dat mensen door het drinken van gepasteuriseerde melk de ziekte kunnen krijgen.
Bij mensen zijn de symptomen niet zo erg. Zij krijgen blaren op de handen, voeten, in de mond en op de tong, keelpijn en koorts. Na het ontstaan van de laatste blaar, genezen patiënten meestal binnen een week.
De Britse deskundigen gaan met hun artikel in tegen de heersende opvatting dat mensen de ziekte niet kunnen krijgen. Maar het gebeurt volgens hen zeer zelden. Onder welke omstandigheden mensen het precies oplopen, staat niet vast. Maar in alle gemelde gevallen is er nauw contact geweest tussen besmette dieren en de mens. Er zijn geen gevallen bekend van besmetting van mens op mens.
Mond- en klauwzeer wordt veroorzaakt door een virus, waar verschillende typen van zijn. De mens is vooral gevoelig voor het type O, dat nu rondwaart in Groot-Brittannië. De incubatietijd bij mensen is twee tot zes dagen.
Er bestaat ook nog een 'menselijke variant' van mond-en klauwzeer die vooral bij kinderen voorkomt. Dit is een infectie die niet verwant is met MKZ, maar die wordt veroorzaakt door andere virussen.