PARIJS/LONDEN/BRUSSEL - Drie weken na de uitbraak in het Verenigd Koninkrijk is de gevreesde veeziekte mond- en klauwzeer (MKZ) maandag in Frankrijk opgedoken.
Dinsdag hebben de Franse autoriteiten bevestigd dat zes dieren die de dag ervoor aan symptomen van de ziekte leden op een boerderij in het departement Mayenne inderdaad MKZ hadden. De zeer besmettelijke ziekte heeft hiermee zijn intrede gedaan op het continent, waar een verdere verspreiding wordt gevreesd.
De Franse minister van Landbouw, Jean Glavany, is bang dat het niet bij de zes gevallen blijft. De getroffen kudde van meer dan honderd melkkoeien is onmiddellijk afgemaakt. De dragers van de MKZ die de ziekte van de Britse eilanden naar de kudde in het zuiden van Normandië hebben overgebracht, zijn waarschijnlijk schapen geweest. Die waren in februari uit Engeland geïmporteerd door een bedrijf in de onmiddellijke nabijheid. Die dieren waren eind februari al uit voorzorg afgemaakt, maar tevergeefs zo is dinsdag gebleken.
Glavany zei maandag dat de uitbraak van MKZ de tot nog toe genomen draconische maatregelen van de afgelopen twee weken rechtvaardigen. In Frankrijk werden hiervoor al zeker 40.000 dieren geslacht.
Dinsdag heeft de Europese Unie tot ten minste 27 maart de uitvoer uit Frankrijk van levend vee verboden. Ook mag geen vlees worden uitgevoerd uit de Franse departmenten Mayenne en het naburige Orne.
Aan de overzijde van het Kanaal zijn dinsdag nog meer gevallen van MKZ geconstateerd. Dat geeft een Brits totaal van 205 'haarden' van de veeziekte.
De Britse premier Tony Blair heeft dinsdag voor het eerst sinds de uitbraak van MKZ crisisoverleg gehouden over de veeziekte. Vertegenwoordigers van boeren, de levensmiddelenindustrie, het transportwezen en de toerismesector spraken met Blair over de gevolgen van de veeziekte.
Er is een werkgroep in het leven geroepen die de MKZ in de gaten houdt. Deze zal ook bekijken waar de strenge veiligheidsmaatregelen versoepeld kunnen worden omdat er ook delen van het land zijn waar helemaal geen MKZ heerst.
De bestrijding van de ziekte gebeurt voornamelijk door het isoleren van dieren en streken waar ze leven en door het massaal slachten van dieren die misschien in de buurt van ziektekiemen zijn geweest. Dure en kolossale inentingscampagnes staan vooralsnog niet op het programma. Ingeënte dieren krijgen antistoffen en dat bemoeilijkt de vaststelling waar welke dieren echt ziek zijn en welke antistoffen ze onder de vacht hebben.
Bij Pescara in Italië zijn dinsdag Franse schapen met antistoffen tegen MKZ ontdekt. Het land heeft alarm geslagen. De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen laat alle in de afgelopen drie weken uit Frankrijk ingevoerde schapen slachten.
Zwitserland heeft de grenzen gesloten voor alle evenhoevigen uit de hele Europese Unie. Polen en Noorwegen weren alleen de Franse koeien, schapen, varkens en geiten.