Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 15 mrt 2001, 19:50  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Geweld escaleert in Macedonië



SKOPJE/BELGRADO - Op de tweede dag van gevechten in het noordwesten van Macedonië zijn etnisch Albanese strijders tot in buitenwijken van de tweede stad van het land, Tetovo, opgerukt.

Macedonië verkeert in de ernstigste crisis sinds de etnisch verdeelde staat in het leven werd geroepen in 1991 door afscheiding van de federatie Joegoslavië.In Skopje is de vraag naar paspoorten donderdag met 40 procent gestegen. Het vertrouwen in het voortbestaan van de multiculturele Balkanrepubliek is kennelijk tanende.

Zeker twee burgers zijn donderdag gewond geraakt. Woensdag viel een dode en raakten zeker dertien mensen gewond door de aanvallen van Albanese strijders.

De regering in de hoofdstad Skopje is vastbesloten de uit Kosovo komende "terroristen" een halt toe te roepen, maar de strijdkrachten lijken verrast door de zich uitbreidende activiteiten van de aanvallers. Een regeringswoordvoerder zei donderdag dat er niet genoeg troepen zijn en dat Macedonië buitenlandse hulp wil.

De Macedonische minister van Defensie, Ljuben Paunovski, had woensdagavond al een dramatische oproep gedaan. Hij zei dat Europa nog maar minuten de tijd heeft om de destabilisering van Macedonië te verhinderen. Die destabilisering zou niet alleen die van de Balkan zijn, maar die van heel Europa.

Skopje overweegt de noodtoestand uit te roepen. De grondwet staat dat alleen toe in geval van een natuurramp of een invasie. Voorts moet een mobilisatie de strijdkrachten aansterken.

De Macedonische regering is ervan overtuigd dat de terroristen uit Kosovo komen, maar ze vrezen dat de radicale Albanezen een netwerk hebben in Macedonië. "Het land wordt overspoeld door door 'getrainde terroristen' van het voormalige Kosovo Bevrijdingsleger (UÇK)", aldus minister van Binnenlandse Zaken Dosta Dimovska. De Kosovaarse strijders zouden nu onder de naam Nationaal Bevrijdingsleger azen op Macedonisch grondgebied voor hun 'Groot-Albanië'.

Gevreesd wordt dat de guerrillagroep wapens heeft verborgen in het westen van het land en dat het aantal gevechtshaarden daardoor snel om zich heen kan grijpen.

Tussen een kwart en eenderde van de bevolking van Macedonië bestaat uit etnische Albanezen. Velen van hen betoogden in Tetovo voor de strijders die in vuurgevechten verwikkeld waren aan de rand van de stad. Andere bevolkingsgroepen vluchtten weg uit Tetovo. Eerder hielden de strijders zich nog verborgen en belaagden ze de Macedonische politie vanuit de bergen.

De paniek in Macedonië is donderdag gerelativeerd in het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. "Er is momenteel geen burgeroorlog in Macedonië." Volgens de NAVO heeft de regering de situatie in de hand. De NAVO denkt er niet over om troepen vanuit Kosovo Macedonië in te sturen.

De regering van Albanië hoopt dat de NAVO op zijn minst in Kosovo de toestroom van de strijders stopt. Bulgarije heeft eerder toegezegd troepen te sturen als Macedonië dat wenst. Albanië en Joegoslavië ondersteunden donderdag via hun ministers van Buitenlandse Zaken de territoriale onschendbaarheid van Macedonië.

De regering in Skopje is niet bereid met de terroristen te onderhandelen. Ook de etnisch Albanese voorman en coalitiepartner in de regering van premier Ljubco Georgievski, Arben Yhaferi, stelt dat radicale Albanezen hun doelstellingen in de politiek en niet met geweld moeten trachten te verwezenlijken.

In een krantenadvertentie heeft een obscure Albanese beweging, het Albanese Nationale Front voor Illyria, Albanese Macedoniërs bedreigd die collaboreren met de autoriteiten. Het front kondigt aanvallen over heel het grondgebied van Macedonië aan. De term Illyria wordt door sommige Albanezen in verband gebracht met een groot gebied langs de Adriatische kust dat Groot Albanië moet zijn.

 

(Laatst bijgewerkt: do 15 mrt 2001, 19:50 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.