SKOPJE/TETOVO - De NAVO zal "met kracht" optreden om te voorkomen dat "een kleine groep extremisten" Macedonië destabiliseert. Dat heeft secretaris-generaal Robertson van het bondgenootschap vrijdag verklaard tijdens een bezoek aan het buurland Griekenland, dat de Macedonische regering met alle mogelijke middelen steunt.
Macedonische militaire eenheden en Albanese rebellen van het UÇK vochten vrijdag voor de derde achtereenvolgende dag in het westen van Macedonië, waar overwegend Albanezen wonen. De Albanezen zeggen te vechten voor gelijkberechtiging van de Albanezen, die eenderde van de Macedonische bevolking uitmaken. Maar hun tegenstanders beweren dat zij aansluiting van West-Macedonië bij Kosovo willen.
Volgens Robertson zijn de KFOR-troepen van de NAVO aan de grens van Kosovo met Macedonië al versterkt om de bevoorrading van de Albanese rebellen af te snijden. Volgens hem kan de NAVO geen troepen in Macedonië inzetten, omdat daarvoor geen mandaat is en Skopje er ook niet om heeft gevraagd.
Wel brengt Duitsland Leopard-tanks uit Kosovo over naar de voornaamste brandhaard, de stad Tetovo in Macedonië. Dat heeft de Duitse minister van Defensie Scharping vrijdag meegedeeld. "Wij laten ons niet beetnemen, ook niet door Albanese terroristen", zei hij nadat de rebellen met handwapens op een kazerne bij Tetovo hadden geschoten. Rond 1200 Duitse soldaten voor de bevoorrading van KFOR delen die kazerne met Macedonische troepen.
Alleen Macedonische troepen verdedigen de kazerne. Van de Duitsers verliet vrijdag intussen rond de helft om veiligheidsredenen het complex.
Of de tanks ook buiten Tetovo tegen de Albanezen worden ingezet, zei Scharping niet. Algemeen inspecteur Harald Kujat van de Bundeswehr vliegt zaterdag naar Macedonië om zich ter plaatse op de hoogte te stellen. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Fischer voerde vrijdag beraad in Skopje en bezocht 's avonds ook de kazerne bij Tetovo.
President Trajkovski heeft gezworen de rebellen hard aan te pakken. Hij geeft de voorkeur aan een politieke oplossing, maar als het niet anders kan zal de regering haar toevlucht nemen tot militaire middelen en de Albanezen in het westen van het land politiek en militair isoleren.
In Tetovo, tweede stad na de hoofdstad Skopje wonen 200.000 mensen, van wie 80 procent Albanezen. Inmiddels zijn volgens de Macedonische politie ongeveer 2000 mensen, Albanezen en Macedoniërs, wegens het geweld de stad ontvlucht.