AMSTERDAM - Een zorgvuldig geplande moordaanslag heeft zaterdagnacht een eind gemaakt aan het leven van de bekende Amsterdamse vastgoedmagnaat Bertus Lüske. De zeer vermogende onroerendgoedhandelaar werd door een nog onbekende schutter opgewacht toen hij met zijn vrouw en dochter restaurant Frankendaal aan de Middenweg in Amsterdam verliet.
Het slachtoffer werd van dichtbij met een automatisch wapen onder vuur genomen en overleed ter plaatse. De echtgenote en dochter van Lüske waren ooggetuigen van de aanslag maar bleven ongedeerd.
De liquidatie kwam voor insiders niet als een verrassing. Bertus Lüske gold als omstreden en wist al enige tijd dat hij gevaar liep. Hij werd ernstig bedreigd door een groep criminelen en was ook gewaarschuwd door de criminele inlichtingeneenheid (CIE) van de Amsterdamse politie dat er een aanslag in voorbereiding was.
Desondanks liep Lüske, die zich vaak liet vergezellen door zijn vriend en ex-bokser Rudi Koopmans, zaterdagnacht zonder enige vorm van beveiliging naar zijn Range Rover en hij was daarom kansloos toen er op hem werd geschoten. De schutter stapte na de aanslag in een auto, die met hoge snelheid verdween. Het voertuig werd korte tijd later brandend in Diemen aangetroffen.
De politie houdt er ernstig rekening mee dat de aanslag verband houdt met een slepend conflict tussen twee vastgoedhandelaren en een beruchte Amsterdamse topcrimineel, die in het milieu bekendstaat als 'de Sigaar'. Deze krant berichtte vorige week uitvoerig over deze ruzie, die betrekking heeft op de verkoop van de 'Bayside Beachclub', een horecapand in de Halvemaansteeg in Amsterdam.
Het pand was in handen van de Kroonenberg Groep, geleid door Lesly Bamberger, een van de erven van vastgoedhandelaar Jaap Kroonenberg. Het pand werd via stromannen verhuurd aan 'de Sigaar', die nadat er financiële problemen ontstonden een schadevergoeding wilde van de Kroonenberg Groep. Toen het conflict escaleerde, werd het pand tegen een 'weggeefprijs' overgedaan aan Bertus Lüske, die vervolgens om de tafel moest met 'de Sigaar'.
Volgens de politie werden er over en weer dreigementen geuit en zou Lüske de kracht van zijn tegenstander hebben onderschat. De vastgoedmagnaat werd zwaar bedreigd en moest enige tijd onderduiken. Zo zou hij een telefoontje hebben gehad met de dreigende boodschap dat hij het conflict moest oplossen en toen de opdracht hebben gekregen even uit het raam te kijken. Toen Lüske dit deed, stond er buiten iemand die een soort raketwerper op het huis van de huizenhandelaar had gericht.
Maar Lüske, die bekendstond om zijn ongepolijste manier van zakendoen, had meerdere vijanden. Vier jaar geleden verjoeg hij met behulp van een shovel en wat ferme jongens eigenhandig een groep krakers van zijn scheepswerf op het ADM-terrein in Amsterdam. Het kwam hem op een veroordeling wegens poging tot doodslag te staan.
De gewelddadige dood van Lüske is in vastgoedkringen ingeslagen als een bom. Hoewel hij wel eens werd gezien in gezelschap van topcriminelen, gold Lüske bij de politie niet direct als een onderwereldfiguur. „Veel vastgoed in de hoofdstad is in criminele handen, dus als je daarin handelt, moet je ook wel eens met een crimineel om de tafel, aldus een Amsterdamse rechercheur.
In restaurant Frankendaal, dat Lüske onlangs kocht voor zijn dochter en zoon, was de verslagenheid zaterdagnacht immens. „Bertus had een grote mond, maar een klein hartje, verklaarde de Amsterdamse zanger Dries Roelvink, die vaak op feestjes van Lüske optrad. „Ik kan het nauwelijks bevatten. Verschrikkelijk dat hij op zo'n manier aan zijn einde is gekomen.