BRUSSEL - De EU-lidstaten gaan de Balkanlanden bijstaan bij de bewaking van hun grenzen om mensensmokkel tegen te gaan. Via de Balkan komen naar schatting jaarlijks enkele honderdduizenden illegalen binnen, die vervolgens doorreizen naar andere delen van Europa. De Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben donderdag in Brussel een Brits en een Italiaans initiatief besproken om mensensmokkelroutes die via Slovenië, Bosnië, Kroatië, Joegoslavië en Albanië lopen, aan te pakken. De EU-landen willen expertise en financiële middelen leveren om de grenscontroles te intensiveren en op orde te brengen. De douaneautoriteiten van de Balkanlanden zullen worden bijgeschoold in het herkennen van valse visa en paspoorten; daarnaast zullen er trainingen worden gegeven. Het is niet de bedoeling dat de lidstaten ook teams van douanebeamten gaan sturen om de controles ter plaatse daadwerkelijk uit te voeren, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Nederland heeft voorgesteld een zogenoemde Immigration Liaison Officer (ILO) bij voorkeur bij Sarajevo te stationeren.
Twee delegaties zullen in april Zagreb, Sarajevo en Begrado bezoeken om de situatie in kaart te brengen. Een Britse delegatie vertrekt begin april, gevolgd door de trojka Frankrijk, Zweden en België - het vorige, huidige en komende voorzitterschap. Volgens de Britse minister van Binnenlandse Zaken Straw komen jaarlijks circa 20.000 illegalen via de Balkan Groot-Brittannië binnen.
De lidstaten zijn het er nog niet over eens hoe hoog de maximumstraf minstens moet zijn voor mensensmokkelaars die zich schuldig maken aan ernstige feiten. Ook is er nog geen overeenstemming over de strafbaarstelling van mensen die illegalen om humanitaire redenen helpen. De Scandinavische landen en Nederland voelen hier niets voor. De landen overwegen nu een scheiding te maken tussen hulp die instellingen of personen bieden.