Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 mrt 2001, 20:25  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Kamer: hard optreden
tegen Rusland




DEN HAAG - Nederland moet sterker inzetten op een harder internationaal optreden tegen de mensenrechtenschendingen in Tsjetsjenië, vindt een flink deel van de Tweede Kamer. De Russische regering beloofde vorig jaar beterschap, maar in de mensenrechtensituatie is concreet weinig veranderd, zo constateren de fracties woensdag.

De internationale gemeenschap wil de Russische Federatie aan een verklaring binden waarin zij toezeggen iets aan de Tsetsjeense situatie te doen. De Kamer wil echter dat de Europese Unie hardere middelen gebruikt om Rusland tot een betere houding te dwingen.

Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken verwacht dat de internationale gemeenschap uiteindelijk inderdaad zal moeten grijpen naar zwaardere middelen. "Wij moeten de Russische regering echter eerst proberen te ketenen aan een verklaring", zo bepleitte de VVD-bewindsman. "Maar ik ben er weinig optimistisch over dat Rusland hiertoe bereid is", stelde hij het parlement gerust.

De fracties van VVD, CDA en de ChristenUnie haalden nog fiks uit naar de falende Nederlandse diplomatie rond de China-reis van Van Aartsen. De minister stelde die reis in februari uit omdat de Chinezen weigerden in te stemmen met een ontmoeting tussen Van Aartsens ambassadeur voor de mensenrechten en vertegenwoordigers van de religieuze groepering Falun Gong.

Inhoudelijk kan deze beslissing nog altijd op brede steun van de Kamer rekenen. De drie fracties verbaasden zich er echter hevig over dat Buitenlandse Zaken de nieuwe Chinese opstelling pas zag aankomen toen Van Aarsten zijn koffers al gepakt had. Van Aartsen spreekt zijn Chinese ambtsgenoot in mei. Hij verwacht dat een bezoek aan China nog dit jaar kan plaatsvinden.

 

(Laatst bijgewerkt: wo 14 mrt 2001, 20:25 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.