telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
do 10 jul 2003, 22:35  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 L A A T S T E   N I E U W S 
 
  'Jazz-Edisons' uitgereikt
   
 

DEN HAAG - Tony Bennett (76) heeft donderdagavond in Den Haag tijdens het Midsummer Jazz Gala de Edison Jazz Oeuvreprijs ontvangen. De uitreiking ging vooraf aan zijn concert met liedjes uit het zogenoemde Great American Songbook, een bloemlezing uit het mooiste dat het Amerikaanse lied in de twintigste eeuw heeft voortgebracht.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x399, 35kb)
Tony Bennett (Foto: EPA)
Edisons waren er verder donderdagavond ook voor de Rotterdammers Michel Banabila en Eric Vloeimans voor hun project VoizNoiz3 in de categorie Jazz Nationaal.

In de categorie Instrumentaal Internationaal ging de prijs naar de recentelijk overleden pianist Mal Waldron. Zijn zoon was aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen.

De Edison Nescafé World Publieksprijs ging naar het Nederlandse Zuco 103. Via de website van de Edison Awards was er massaal op de groep gestemd.

Het Midsummer Jazz Gala gaat traditioneel vooraf aan het North Sea Jazz Festival, dat vrijdag in het Congresgebouw in Den Haag losbarst. Er staat op het gala altijd één grootheid centraal, nu dus Bennett, volgens Frank Sinatra 'the best singer in the business'. Bennett is al meer dan een halve eeuw actief en wist telkens nieuwe generaties aan te spreken, zonder zijn bewonderaars van weleer in de kou te laten staan. In 2000 was hij ook op North Sea en wist hij jong en oud wild-enthousiast te krijgen.

Bennett toonde zich verguld met zijn prijs: "Ons land, de Verenigde Staten, is nog zo nieuw, dat onze enige traditie de jazz is. Ik heb mezelf nog nooit als een jazzartiest gezien, maar degenen die dat wel zijn, inspireren me."

Tijdens zijn concert, met liedjes van onder anderen Gershwin, Ellington en Chaplin, zei hij dat hij dat als het aan hem ligt, nog wel een tweede periode van zestig jaar zou willen blijven zingen. Dat zijn hese stem op dit moment nog kracht genoeg heeft, bleek uit zijn vertolking van Fly me to the moon. Hij zong de evergreen zonder microfoon, maar was desalniettemin tot in de nok van het Congresgebouw te verstaan.

Zijn allergrootste hit, I left my heart in San Francisco, droeg Bennett op aan zijn overleden Nederlandse vriend Toon Hermans.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 10 jul 2003, 22:35

[terug]
     
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.