telegraaf.nlDe krantLaatste nieuwsSportPriveDFTDigi
do 13 feb 2003, 20:50  
---
Laatste Nieuws 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
AutoRAI-special 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Wie moet afvallen bij Idols 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
ARCHIEF 
ABONNEER MIJ 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Service 
Scorebord 
AEX-koersen 
Bioscoopagenda 
Dagje uit 
Historisch archief 
---
Met Elkaar 
Voetbalmakelaars actief in Transferspel 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Koop nu een historische voorpagina 
Voetbaluitslagen per sms 
[terug]
 L A A T S T E   N I E U W S 
 
  Nederland telt 41.000 Irakezen
   
 

RIJSWIJK - Nederland telt ongeveer 41.000 Irakezen. Vooral de laatste vijf jaar zijn veel Irakese vluchtelingen naar Nederland gekomen. In 1997 waren immers nog maar 16.000 Irakezen in Nederland, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland is altijd erg populair geweest onder de Irakezen omdat het bekend stond als het enige land met een goed sociaal beleid ten opzichte van Iraakse asielzoekers. Nederland was ook geliefd om zijn humanitaire behandeling. Daarom is Nederland lange tijd door reisagenten aangeprezen als het land om je toevlucht te zoeken, zo staat in de uitgave 'Irakezen in Nederland' van het ministerie van Justitie, directie coördinatie integratie vreemdelingenbeleid.

Dat beeld is de laatste jaren wel veranderd, zo bevestigt Iskander Salman van het Iraaks Democratisch Centrum. Ook is hij directeur van de Stichting Vluchtelingen Organisaties Rijnmond. "Nederland is nu minder populair geworden doordat het beleid ten aanzien van de Irakezen strenger is geworden. Zo is Noord-Irak onder toenmalig staatssecretaris J. Cohen van Justitie als veilig gebied aangemerkt. Daardoor worden veel Iraakse asielverzoeken afgewezen, omdat mensen volgens de Nederlandse regering zonder gevaar in het noorden kunnen verblijven."

Uit onderzoek blijkt dat Irakezen erg op zichzelf zijn en weinig contact zoeken met autochtone Nederlanders en etnische groepen. Als ze al iemand anders opzoeken zijn dat landgenoten. "Veel Irakezen staan wantrouwend ten opzichte van de overheid en individuele personen en velen hebben er moeite mee zich aan te passen aan de betrekkelijk liberale Nederlandse samenleving. Deels heeft dit te maken met de ervaringen met het regime in het herkomstland", zo is te lezen in de uitgave 'Irakezen in Nederland'.

Veiligheid, vrijheid, zekerheid en toekomstperspectief worden als belangrijkste redenen genoemd waarom men graag in Nederland woont. Bijna tweederde van alle Irakezen zegt tevreden te zijn in Nederland. De mensen die ontevreden zijn zijn dat over het vinden van werk en het niveau van de taallessen. Irakezen die niet goed zijn opgenomen in de samenleving melden vaker dat ze problemen hebben met de Nederlandse taal en het opbouwen van contacten met autochtone Nederlanders.

Met name Irakezen die op jongere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, blijken vaker thuis te raken dan oudere landgenoten. Met name 35-plussers vinden de Nederlandse samenleving erg gesloten en zien op tegen het deelnemen in de Nederlandse maatschappij. Deze Irakezen identificeren zich vaak minder met Nederland en zien zichzelf meer als vluchtelingen, politiek vervolgden of ontheemden.

Maar hoe Irakezen zich in Nederland ook voelen, het is niet van grote invloed op de vraag of men nu wel of niet terug wil keren naar Irak. Slechts een kleine minderheid van de Irakezen zegt op termijn terug te willen. "In tegenstelling tot bijvoorbeeld Iraniërs en Somaliërs willen veel minder Irakezen terug naar het herkomstland. Veel Irakezen denken dat de omstandigheden in hun geboorteland zo problematisch zijn dat terugkeer vrijwel uitgesloten is zolang het huidige regime van Saddam Hussein aan de macht is."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 13 feb 2003, 20:50

[terug]
     
© 1996-2003 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.