BUJUMBURA/RIJSWIJK - Ten oosten van de hoofdstad van het Midden-Afrikaanse Burundi is vrijdag tussen de strijdkrachten en rebellen hevig gevochten. Het leger heeft een bergachtig gebied omsingeld in de hoop rebellen van de Nationale Strijdkrachten voor de Bevrijding (FNL) te kunnen uitschakelen.
Deze Hutu-rebellen hadden hun toevlucht gezocht tot de bergen Mbare en Gasarara, 10 kilometer ten oosten van de hoofdstad Bujumbura, nadat ze maandag na twee weken van gevechten uit de wijk Kinama waren verdreven. De wijk ligt 5 kilometer ten noorden van het centrum van Bujumbura en wordt bewoond door Hutu's. Het leger is volgens een zegsman bezig de uit Kinama verjaagde rebellen te achtervolgen 'waar ze ook heen gaan'. Ook in het centrum van Bujumbura is vrijdag geschoten.
Het FNL is een strijdgroep van Hutu's die twee weken terug de noordelijke buitenwijk Kinama innam. Zeker 40.000 mensen zijn door de strijd weggevlucht.
De minderheid van Tutsi's beheersen de staatsinstellingen van het land, inclusief het leger. Een aantal radicale Hutu-groeperingen wil de macht van de Tutsi's gewapenderhand breken. Ook in het zuiden rond Bururi wordt hevig gevochten.
De inspanningen van onder meer landen in de regio om vrede te stichten in Burundi zijn vooralsnog niet erg vruchtbaar geweest. De Burundese machthebber, de Tutsi-officier Pierre Buyoya, wil de macht in het land zo lang mogelijk houden. Hij wil president zijn van een overgangsregering. Vredestichters als de Zuid-Afrikaanse ex-president Nelson Mandela hebben voorgesteld zo'n regering te formeren.
De Hutu's voelen zich bij het vredesoverleg genegeerd. Bovendien vinden ze de Tutsi-majoor Buyoya de minst geschikte kandidaat om een overgangsregering te leiden. De hevige aanvallen van Hutu-rebellen moeten volgens waarnemers druk op de diplomaten uitoefenen. De FNL stelt zelf het regime van Buyoya omver te zullen werpen.
Mandela heeft op de top in Arusha op 26 februari een driejarenplan voor machtsdeling tussen Hutu's en Tutsi's voorgesteld. Een overgangsregering moet de weg bereiden voor een eerlijker verdeling van macht tussen Hutu's en Tutsi's. Wederzijds wantrouwen verhindert vooralsnog de uitvoering van het vredesplan.