Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
vr 16 mrt 2001, 18:15  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Schrijver/politicus Adel Hussein overleden



CAIRO - De Egyptische schrijver en politicus Adel Hussein is op 68-jarige leeftijd overleden. De opposant van opeenvolgde Egyptische regimes overleed donderdag in Alexandrië, zo hebben de Egypische media vrijdag bericht.

De laatste politieke post die Adel Hussein bekleedde was leider van een Egyptische islamitische partij (Labour) die in maart 2000 door de regering werd verboden.

Adel Hussein was aanvankelijk een overtuigd marxist maar hij ging midden jaren tachtig over op islamitische politieke ideologieën. Critici beschuldigden hem van opportunisme omdat hij het zinkende schip van het communisme zou verlaten om zijn politieke hachje te redden met het toen aan populariteit winnende fundamentalisme.

Adel Hussein heeft dat altijd ontkend en stelde dat hij na een leven van studie de islamitische ideologie ging aanhangen. Hij wees erop dat hij consequent in de oppositie was, eerst tegen koning Faroek en de Britten en vervolgens tegen de regimes van Nasser, Sadat en Mubarak.

Op 14-jarige leeftijd begon Adel Hussein zijn politieke activiteiten met demonstraties tegen de Britse aanwezigheid in Egypte. Hij werd ook lid van een ondergrondse communistische beweging. Onder president Nasser zat hij van 1953 tot 1956 gevangen. Later zette het regime hem nog vijf jaar vast. Onder Sadat werd Adel Hussein in 1981 gearresteerd.

Adel Hussein werkte als journalist en als schrijver. Hij schreef na een lange periode van onderzoek 'De Egyptische economie, van onafhankelijkheid naar afhankelijkheid'. Het boek werd aanvankelijk verboden. Een ander controversieel werk was 'Naar een nieuw Arabisch denken (..)'.

De schrijver heeft vorig jaar een collega uit Syrië en de Egyptische minister van Cultuur met een campagne tegen de 'godslasterlijke' roman van de Syriër bestookt. Dat leiddde tot tal van betogingen tegen de regering in Cairo.

 

(Laatst bijgewerkt: vr 16 mrt 2001, 18:15 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.