Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
wo 14 mrt 2001, 20:05  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Paniek op beursvloeren



AMSTERDAM - Paniek heeft woensdag toegeslagen op de effectenbeurzen in Europa. Nadat maandag Wall Street al kennis had gemaakt met de grillen van de belegger, moesten nu ook de Europese beursvloeren eraan geloven. De koersen gingen met een razende vaart naar beneden.

In Amsterdam was het tumult zelfs zo groot dat de handel om 14.22 uur vijftien minuten werd stilgelegd om op adem te komen. Op dat moment stond de AEX-index 3,7 procent lager. Niet alleen technologiefondsen, maar ook de industriële fondsen werden naar beneden gesleurd. Er was geen redden meer aan, aldus een handelaar in Amsterdam.

Een handelsonderbreking had sinds maart vorig jaar niet meer plaatsgevonden. Destijds kon de beurs orders voor beursnieuweling World Online niet meer aan, en werd een pauze ingelast. Op 13 januari 1999 was voor het laatst de handel stilgelegd wegens grote koersdalingen. Toen zakte de AEX uiteindelijk 6,5 procent.

De crux lag, zoals zo vaak, in de VS. Weliswaar waren in New York dinsdagavond de aandelenkoersen gestegen, maar vrees voor een fors lagere opening van de Dow-Jonesindex en de Nasdaq-index woensdagmiddag sloeg over naar Europa.

Bovendien gingen geruchten over een aanstaande winstwaarschuwing van Nokia, een van de weinige technologiebedrijven die tot dusver tegen het slechte weer heeft weten in te varen. Het bleek loos alarm, maar na de paniekreactie op de onheilstijdingen van Intel en Cisco weten beleggers niet meer waar ze het moeten zoeken.

Wat gevreesd werd, gebeurde ook: op Wall Street gingen de aandelenkoersen fors omlaag. Zowel de Dow als de Nasdaq was na een kwartier handel zo'n 3 procent kwijtgeraakt. Maar toen op de Amerikaanse beurzen herstel volgde, waren er toch weer beleggers die het aandurfden om Europese aandelen te kopen. Een beurscrisis was daarmee voorlopig afgewend.

Gezien de paniek die de Europese beurzen in de greep hield, viel de schade achteraf wel mee. De AEX in Amsterdam verloor uiteindelijk 1,5 procent op 568,50 punten. Ongeveer hetzelfde gemiddelde koersverlies was te zien op dekoersborden in Londen en Parijs.

De koersdaling in Amsterdam viel daarmee in het niet bij eerdere correcties. Zo daalde op 'zwarte maandag' 19 oktober 1987 de beursindex in één dag met 12 procent. De dagen erna daalde de belangrijkste graadmeter op het Damrak nog enkele keren fors, met ruim 7 en ruim 9 procent.

Een krach voorkomen is echter een, de weg omhoog vinden is twee. Donderdag gaat de beurs hoogstwaarschijnlijk weer een onrustige dag tegemoet. De Dow-Jonesindex en de schermenbeurs Nasdaq zochten na het sluiten van de Europese beurzen nieuwe bodems op. De Dow zakte opnieuw onder de psychologische grens van 10.000 punten.

 

(Laatst bijgewerkt: wo 14 mrt 2001, 20:05 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.