WASHINGTON/AMSTERDAM - De Amerikaanse president Bush heeft laten weten niets te zien in een wettelijke beperking van de uitstoot van CO2 door energiecentrales. Bush komt hiermee terug op een belofte die hij tijdens zijn verkiezingscampagne zou hebben gedaan.
In een brief aan de republikeinse senator Hagel zegt Bush dat het niet aan de regering is om wettelijke grenzen te stellen om de uitstoot te beperken van gassen die niet vervuilend zijn onder de wet op schone lucht. De Amerikaanse president stelt dat hij een voorstander blijft van een "evenwichtig energiebeleid" en dat hij overtuigd is van de noodzaak voor schonere lucht. Maar de bedrijven waar het om gaat zouden eerder door economische impulsen moeten worden overtuigd van het verminderen van de uitstoot van schadelijke gassen, aldus Bush.
Milieugroeperingen hebben teleurgesteld gereageerd op de uitlatingen van de Amerikaanse president. Volgens hen heeft Bush tijdens zijn verkiezingscampagne wel beloofd om de uitstoot van gassen wettelijk aan banden te leggen.
Daarnaast is het besluit van Bush geen maatregelen te treffen tegen de uitstoot in tegenspraak met de afspraken die gemaakt zijn tijdens de klimaatconferentie in Kyoto in 1997. Het Kyoto-protocol is door de VS ondertekend, maar de Amerikaanse Senaat heeft het nog niet geratificeerd.
In de brief betoogt Bush dat wettelijke beperkingen van de uitstoot van broeikasgassen de energieprijs in de Verenigde Staten op zouden drijven en het tekort aan energie, zoals afgelopen maanden in de staat Californië, zouden verergeren.
Greenpeace in Amsterdam reageerde geschokt op de beslissing van Bush. "Wanneer je twee oliemannen in het Witte Huis zet, is het niet moeilijk raden wat we kunnen verwachten, namelijk dat de Neanderthal-, kop-in-het-zandrethoriek van Bush in deze regering zal blijven overheersen", zei Bill Hare, hoofd klimaatpolitiek van de milieuorganisatie. Bush en vice-president Cheney komen beiden uit de olie-industrie.
Het Wereld Natuur Fonds spreekt van een zwarte dag voor klimaat, mens en natuur, "pure struisvogelpolitiek". Bush is volgens het WNF volstrekt ongeloofwaardig.
Minister Pronk (Milieubeheer) zegt in een reactie dat de nieuwe Amerikaanse regering nog niet tot een afgeronde visie over het klimaatbeleid is gekomen. Daarom ook is de hervatting van de klimaatconferentie van vorig jaar november (toen onder voorzitterschap van Pronk) uitgesteld naar de tweede helft van juli. Volgens Pronk is het niet duidelijk of de brief van president Bush aan senator Hagel de nieuwe visie van de regering-Bush verwoordt.