De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 24 apr 2002, 22:30  
---
Nieuwsportaal
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
Sportnieuws 
Shownieuws 
Diginieuws 
Financieel nieuws 
Woonnieuws 
Autonieuws 
Reisnieuws 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Telegraaf Holding 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 N I E U W S L I N K 
 
  Ook besmette 'chimps' mogen naar Stichting Aap
   
 

DEN HAAG - Minister Hermans (Onderwijs) zal op korte termijn contact zoeken met stichting Aap om afspraken te maken over de huisvesting van 23 met HIV-geïnfecteerde chimpansees uit onderzoekscentrum BPRC in Rijswijk. Dat heeft hij woensdag aan de Tweede Kamer toegezegd.

Alle fracties drongen daar woensdag tijdens een overleg over het Biomedical Primate Research Center op aan. Hermans wilde deze chimpansees aanvankelijk onderbrengen in een nieuw onderkomen bij het BPRC. Maar de Kamer vindt dat de dieren een pensioenvoorziening buiten het onderzoekscentrum verdienen. Stichting Aap zou die voorziening in Almere kunnen bieden, stelden de fracties.

De Kamer en de minister vinden dat dit onder dezelfde voorwaarden over verzorging, biomedische controle en veiligheid moet als bij het BPRC. Hermans beloofde daarover zo snel mogelijk met de stichting te gaan praten. Mocht hij daar niet met haar uitkomen, dan ziet hij geen ander alternatief dan het BPRC. Dat zal hij dan eerst aan de Kamer voorleggen.

Iedereen is het er over eens dat de experimenten met chimpansees moeten worden verboden en het BPRC die afdeling moet sluiten. De minister hoopt nog dit jaar een wetsvoorstel voor een verbod op proeven met mensapen naar te Kamer te sturen.

In het BPRC verblijven op dit moment ongeveer honderd chimpansees. Bedoeling is dat zij allemaal met 'pensioen' gaan. Behalve zes chimpansees die deel uitmaken van een Europees onderzoek naar vaccins tegen hepatitis-C. Hermans verwacht deze zomer zeker te weten of dat onderzoek doorgaat, of dat die dieren ook met pensioen kunnen.

Van de overige 78 gezonde chimpansees gaan er 36 naar een verblijf van Stichting Aap in Spanje. Over 42 dieren zijn afspraken gemaakt met dierentuinen. De Tweede Kamer ziet ook deze dieren liever bij Aap. Hermans beloofde te kijken hoe hard die afspraken zijn en of het mogelijk is om deze terug te draaien. Ook zal hij bij de beoordeling van de afspraken met deze dierentuinen kijken wat er met de chimpansees gebeurt die daar al zitten. Een aantal fracties vreest dat die dieren in het illegale circuit terechtkomen.

Een woordvoerder van Een Dier Een Vriend (EDEV) zegt dat zijn organisatie content is met het feit dat de chimpansees weg gaan uit het BPRC. De organisatie gaat desondanks door met de acties tegen het onderzoekscentrum.

"We stoppen pas als het BPRC zijn deuren sluit en er een mooi recreatiegebied voor in de plaats komt. Dan is het namelijk ook afgelopen met proeven op de 1300 apen die nu achterblijven", aldus de zegsman. EDEV vindt het belachelijk dat de overheid opnieuw miljoenen investeert in het complex in Rijswijk. Volgens de activisten heeft het verleden geleerd dat het BPRC steeds weer in geldproblemen komt.

De politie arresteerde woensdagmiddag tien actievoerders die op het dak van het Tweede Kamergebouw waren geklommen. Ze hadden zich vastgeketend op het dak aan de kant van het Plein. Eerder op de dag hadden diverse actiegroepen ook al gedemonstreerd bij het BPRC-terrein.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 24 apr 2002, 22:30

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.