Het Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuws
do 15 mrt 2001, 21:30  
---
NieuwsLink 
Binnen- & Buitenland 
---
Telegraaf-i
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
Auto's 
Reis & Vakantie 
Wonen 
Baan & Carrière 
Financieel actueel 
Show & Film 
Weerberichten 
Souvenirs 
---
Kopen 
Vraag & Aanbod 
Veiling 
Koopjesjager 
Winkelen 
---
Met Elkaar 
Live chatten 
Discussiëren 
Kaartje sturen 
E-mailen 
---
Mijn leven 
Horoscopen 
Psychologie 
---
Contact 
Adverteren 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
[terug]
 N I E U W S L I N K 

 
Berlusconi eist
ontslag RAI na satire
ROME - De centrum-rechtse partijen in Italië eisen het ontslag van de directie van de publieke omroep RAI. Aanleiding is een satirisch programma dat aandacht besteedde aan een boek over mediamagnaat Silvio Berlusconi. Berlusconi is de kandidaat voor het premierschap van centrum-rechts bij de verkiezingen van 13 mei.

Het programma Satyricon, waar woensdag meer dan twee miljoen mensen naar keken, had een item gewijd aan het boek L'Odore dei soldi (de geur van geld) van Marco Travaglio. Daarin beschrijft de journalist van de linkse krant La Repubblica hoe Berlusconi, de vermogendste man van Italië, zijn rijkdom heeft verworven. Van het boek zijn in twee weken meer dan 18.000 exemplaren verkocht.

Travaglio haalt onder meer een vraaggesprek aan van de onderzoeksrechter Paolo Borsellino met de Franse televisie. De rechter werd in 1992 door de maffia vermoord. Borsellino was belast met de strijd tegen de georganiseerde misdaad op Sicilië en herinnert aan een onderzoek van het parket in Palermo naar de banden tussen Berlusconi, zijn vriend Marcello Dell'Ultri en de maffioso Vittorio Mangano.

Ook herinnert Travaglio aan de "vreemde" manier waarop het concern Fininvest van Berlusconi zijn financiële middelen heeft verworven. Fininvest is de holding waartoe Mediaset behoort, eigenaar van de drie belangrijkste commerciële televisiestations in Italië.

Presentator Danielle Luttazzi prees aan het einde van het programma Travaglio als een moedig mens "in dit rotland". Het publiek in de zaal, voornamelijk jongeren, applaudisseerde langdurig bij de beschuldigingen tegen Berlusconi.

In een verklaring van de advocaten van de kandidaat-premier wordt de RAI verweten aandacht te hebben besteed aan een "lasterlijk prulboekje". De RAI zou de uitleg van Travaglio zonder meer als de waarheid hebben weergegeven. De leiders van de Casa delle Libertà (Huis van de Vrijheden), de coalitie onder leiding van Berlusconi, hebben besloten tot nader order niet meer aan programma's van de RAI mee te werken. Fininvest heeft gerechtelijke stappen tegen Travaglio en de producenten van Satyricon aangekondigd.

De parlementscommissie die toezicht houdt op de RAI, komt vrijdag bijeen om de zaak te bespreken. Parlementsleden uit het centrum-rechtse kamp willen dan "het lynchen van de oppositieleider", zoals Berlusconi's woordvoerder het noemde, aan de kaak stellen.

 

(Laatst bijgewerkt: do 15 mrt 2001, 21:30 uur)


[terug]
 
© 1996-2001 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.