DEN HAAG - Bij een auto-ongeluk maandagmiddag in een verkeerstunnel in Oostenrijk is een Nederlands gezin uit Heteren om het leven gekomen. Het gaat om twee volwassenen en drie kinderen.
Het zesde gezinslid, een meisje, raakte zwaargewond. Zij wordt in de loop van dinsdag met een speciaal ambulancevliegtuig naar Nederland overgevlogen. Dat heeft een woordvoerster van alarmcentrale Elvia Assistance gezegd.
Het meisje verkeert in levensgevaar. Ze heeft over 70 procent van haar lichaam derdegraads brandwonden, zo heeft haar behandelend arts M. Trop dinsdag voor de Oostenrijkse radio gezegd. Een automobilist zou de vlammen op het brandende kind met blote handen hebben gedoofd.
Justitie in Oostenrijk heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van het ongeval. Opnamen die met videocamera's zijn gemaakt, leveren daartoe mogelijk meer informatie op.
Het ongeluk gebeurde op de autosnelweg A9 in de 8,3 kilometer lange Gleinalmtunnel, 25 kilometer ten noordwesten van Graz. Volgens een woordvoerster van de ANWB-Alarmcentrale in München kwam een Oostenrijkse auto uit de tegengestelde richting op de verkeerde weghelft terecht, waardoor deze bovenop de Nederlandse wagen botste. Dit was ruim 2 kilometer van de noordelijke ingang van de tunnel.
Beide auto's vlogen onmiddellijk in brand. De drie inzittenden van de Oostenrijkse auto, een man en twee kinderen, raakten zwaargewond. De tunnel, die na het ongeval in beide richtingen werd afgesloten, is sinds dinsdagochtend weer toegankelijk voor het verkeer.
In 1999 vielen twaalf doden en talrijke gewonden bij een auto-ongeval met brand in de Oostenrijkse Tauerntunnel, 120 kilometer ten westen van de Gleinalmtunnel. Daarna zijn tal van Europese tunnels onder de loep genomen. De Gleinalm gold daarbij volgens de ANWB als bedenkelijk omdat de banen van beide rijrichtingen in één tunnelbuis zijn ondergebracht. "Als er in deze tunnel een ongeluk gebeurt, zitten de personen in de auto's als ratten in de val."
De brandweercommandant van Stiermarken waarschuwde onlangs dat het brandweermaterieel voor de tunnel niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed. Voor april volgend jaar waren extra veiligheidsmaatregelen gepland, zoals een betere afzuiging van rook.
Dagelijks rijden 16.000 auto's door de in 1978 gebouwde tunnel. Volgens de autoriteiten was na het ongeval snel hulp ter plekke.