De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 12 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Debutant Senegal na
spektakelstuk bij
de laatste zestien

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 27kb)
Senegal viert feest... (Foto: EPA)
SUWON - In een van de krankzinnigste wedstrijden van dit WK heeft Senegal in Suwon geschiedenis geschreven. Als debutant drongen de Afrikanen meteen door tot de beste zestien ploegen ter wereld. Ze kopieerden hiermee het kunststuk van Nigeria, dat in 1994 hetzelfde presteerde. Door de bizarre remise tegen Uruguay (3-3) eindigde Senegal in groep A achter Denemarken op de tweede plaats.

De Nederlandse scheidsrechter Jan Wegereef had van de FIFA het genoegen gekregen de wedstrijd te leiden. Erg veel bakte onze landgenoot er niet van. Wegereef strooide met kaarten en beoordeelde twee schwalbes als strafschoppen. De eerste discutabele strafschop leverde Senegal de openingstreffer op. De Senegalese spits El-Hadji Diouf dook over doelman Fabian Carini heen, terwijl die hem helemaal niet raakte. Khalilou Fadiga benutte vervolgens de strafschop. De sterspeler ontbreekt overigens in de achtste finales, tegen de winnaar van groep F (Argentinië, Zweden of Engeland), want hij kreeg zijn tweede gele kaart van dit toernooi.

Papa Bouba Diop, die matchwinnaar was tegen Frankrijk, profiteerde vervolgens twee keer van prima voorbereidend werk van Henri Camara. Bij zijn tweede treffer, de derde van Senegal, stond Bouba Diop ogenschijnlijk buitenspel. De bal die via de onderkant van de lat achter de lijn belandde, bepaalde niettemin de ruststand op 3-0. Senegal door, Uruguay eruit. Simpel.

Dat dachten de Afrikanen in de rust vermoedelijk ook. Maar met twee invallers (Richard Morales en Diego Forlan) startte Uruguay furieus. Na zestien seconden lag de bal reeds achter doelman Tony Sylva, een treffer van Morales, die dus nog maar zestien seconden in het veld stond. En de pressie bleef. Na 69 minuten resulteerde het in de schitterende 3-2, van de andere invaller, Forlan.

Senegal kwam niet meer onder de druk uit, maar leek te overleven. Tot twee minuten voor tijd, toen Wegereef een strafschop zag in een val van Morales. Die ging echter al naar de grond voordat een Senegalees hem had aangeraakt. Alvaro Recoba vond dat vanzelfsprekend niet zo relevant, hij schoot van elf meter raak.

In de resterende speeltijd leek Senegal alsnog het onderspit te gaan delven, maar met de nodige moeite wisten de Afrikanen overeind te blijven. Na het laatste fluitsignaal van Wegereef vonden de Senegalezen elkaar in dolle vreugde. Hun prestatie doet denken aan de optredens van Kameroen (1990) en Nigeria (1994) op eerdere WK's. Met Senegal heeft het continent Afrika er dit toernooi weer een fraaie ambassadeur bij.

"Dit is een overwinning voor het Afrikaanse voetbal en voor alle Senegalezen", vond dan ook aanvoerder Aliou Cissé, die uitzinnig van vreugde over het veld stormde. De Franse bondscoach Bruno Metsu verklaarde: "Dit is een historische dag voor Senegal. We doen voor het eerst mee en halen dan ook nog eens de laatste zestien, dat is buitengewoon. Ik ben bijzonder trots op deze prestatie en we willen dit historische toernooi voortzetten met meer verrassende resultaten."

Senegal - Uruguay 3-3 (3-0). 20. Fadiga 1-0 (strafschop), 26. Bouba Diop 2-0, 38. Bouba Diop 3-0, 46. Morales 3-1, 69. Forlan 3-2, 88. Recoba 3-3 (strafschop). Scheidsrechter: Wegereef (Ned). Toeschouwers: 33.681. Gele kaart: Henri Camara, Daf, Coly, Bouba Diop, Diouf, Fadiga, Beye (Senegal), Romero, Carini, Garcia, Rodriguez, Montero (Uruguay).

Senegal: Sylva; Daf, Diatta, Cissé en Coly (63. Beye); Malick Diop, Fadiga, Ndour (76. Faye) en Bouba Diop; Henri Camara (67. Ndiaye) en Diouf.

Uruguay: Carini; Lembo, Montera, Rodriguez en Sorondo (32. Regueiro); Garcia, Varela, Romero (46. Forlan) en Silva; Abreu (46. Morales) en Recoba.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 12 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.