De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 30 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Het De Telegraaf Transferspel
Dating 
Nieuwsquiz 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Problemen voor Ajax

door Valentijn Driessen

   
 

AMSTERDAM - De wedstrijd tegen NAC werd ternauwernood niet verloren (2-2), maar voor het overige verloor Ajax gistermiddag in de eigen Amsterdam ArenA veel. Normaliter te veel drie dagen voor een belangrijke wedstrijd in de Champions League. Omdat de Amsterdammers de eerste twee punten van deze competitie lieten liggen, is het direct de gedeelde koppositie met het 100% scorende PSV kwijtgeraakt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Mido haalt uit en zorgt voor de gelijkmaker. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Andere negatieve nevenverschijnselen bij de landskampioen waren het bezoek van aanvoerder Cristian Chivu en John Heitinga aan het ziekenhuis. Met een gekneusde rib heeft alleen de Roemeen (met pijnstillers) kans op een retourtje Trondheim, terwijl de Nederlander vandaag hoort of z'n linkerknieband is verrekt of gescheurd. Net hersteld van een zware knieblessure aan z'n rechterknie wacht hem opnieuw een periode van revalidatie. "Het voelt niet goed aan. Ik vrees het ergste", aldus de onfortuinlijke Heitinga. Degenen die zonder blessures het veld verlieten, waren ofwel volledig gesloopt na een negentig minuten durende krachtenverslindende achtervolging. Of gefrustreerd (Victor Sikora/Abubakari Yakubu) omdat ze na een half uur spelen en tegendoelpunten van ex-Ajacied Kevin Bobson en Earnest Stewart uit tactische overwegingen naar de bank werden gehaald.

Het zit Ajax even niet mee. De basiself gisteren tegen NAC verschilde op vijf plaatsen van de elf starters tegen Internazionale. "Petri Pasanen was gepasseerd en zat op de tribune, terwijl ik Andy van der Meyde rust gunde. Voor het overige werd ik gedwongen tot personele omzettingen. Jari Litmanen, Maxwell en Maarten Stekelenburg waren geblesseerd", aldus trainer Ronald Koeman.

Koeman verkondigde voor de eerste competitiewedstrijd tegen FC Utrecht met zichtbare trots dat geen enkele speler met een blessure uit de voorbereiding was gekomen. Op twee goalies na. Zowel Bogdan Lobont als Joey Didulica raakte gekwetst in een wedstrijdsituatie. De Australiër maakte gisteren trouwens een redelijke rentree als vervanger van Stekelenburg. "In het begin denk je 'welcome back' als je na twintig minuten twee ballen uit het net moet halen. Later hebben we ons goed hersteld." Twee minuten na rust behoedde Didulica z'n ploeg trouwens voor de genadeklap toen hij Bobson van de 3-0 afhield. "Daarom ben ik achteraf niet blij met een puntendeling, omdat we hier evenals vorig seizoen konden winnen", zei NAC-trainer Henk ten Cate zonder bluf. "Na de 2-0 hebben we niet goed gespeeld. Omdat de bal niet goed rondging, hebben we de tegentreffers over onszelf afgeroepen."

Met de wedstrijden slopen de blessures erin bij Koemans spelers. Na de confrontatie met NAC staat de teller op acht, onder wie zes basisspelers: Chivu, Rafael van der Vaart, Litmanen, Maxwell, John O'Brien, Stekelenburg, Heitinga, Lobont. "Ik heb nog geen flauw benul wie woensdag wel of niet beschikbaar zijn. Gelukkig hebben we een grote groep spelers tot onze beschikking."

Veel zal komende week afhangen van de lichamelijke en geestelijke veerkracht bij de Amsterdammers met de wedstrijden tegen Rosenborg BK en Feyenoord voor de boeg. De blessuregevallen zal Koeman moeten overlaten aan de medische staf. Die zijn nog fris, want tot anderhalve week geleden hebben zij weinig tot niets te doen gehad. Zelf zullen de trainer en zijn technische staf moeten zorgen voor frisse koppies bij diverse van z'n spelers.

Over Ahmed 'Mido' Hossam hoeft hij zich geen zorgen te maken. Hij liep als invaller tegen NAC ouderwets het vuur uit z'n sloffen en zorgde voor de gelijkmaker. Het boek met de affaire Mido werd er definitief mee gesloten. Tegen Hatem Trabelsi hoeft Koeman weinig te zeggen. De Tunesiër weet als geen ander dat hij bij de 1-0 en 2-0 door NAC tweemaal verschrikkelijk blunderde en de slechtste wedstrijd in Amsterdamse dienst speelde. Een totale off-day zoals Johann Vogel eerder in de week overkwam bij PSV. Snel vergeten, een tikkie onder z'n kont en doorgaan.

André Bergdolmo groeit inmiddels vast op de bank, maar bij een basisplaats tegen z'n oude club Rosenborg BK kan hij, gedreven door rancune, weleens ouderwets schitteren. Daarbij is Feyenoorder Pierre van Hooijdonk vier dagen later z'n favoriete tegenstander.

Sikora verdient wat extra aandacht. De Deventenaar valt na een aardig begin terug en het Ajax-publiek vermoedt dat de aankoop van Koeman meer krediet heeft bij de trainer dan de 'eigen' Van der Meyde. Vandaar kreeg Sikora gisteren diverse fluitconcerten te verwerken en werd onder gejuich gewisseld. Van der Meyde heette de logische vervanger van Sikora, zodat Nourdin Boukhari bij z'n debuut in de basis de negentig minuten vol kon maken. Zonder dat de Rotterdamse Marokkaan opviel.

De enige die geen enkele aandacht nodig heeft bij Ajax, is Zlatan Ibrahimovic. Juist ja, hij die ruim een jaar lang als het probleemkind bij de Amsterdammers gold. De Zweedse spits pikte gisteren tegen NAC opnieuw z'n doelpuntje mee en onderwijl liep hij zich een slag in de rondte. Woensdag tegen Rosenborg BK en zondag tegen Feyenoord moet blijken of Ajax en Ronald Koeman de gerezen problemen tijdig van zich hebben afgeschud. Zo niet, dan lijkt de landskampioen rijp voor een terugval.

Ajax - NAC 2-2 (0-2). 3. Bobson 0-1, 21. Stewart 0-2, 47. Ibrahimovic 1-2, 56. Hossam 2-2. Scheidsrechter: Van Hulten. Toeschouwers: 45.953. Gele kaart: Heitinga, Galasek, Boukhari (Ajax), Penders, Feher (NAC).
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 30 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.