De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 2 september 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Kies uw favoriete winkel 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Ajax-coach Koeman ontevreden
   
 

GRONINGEN - Uiteindelijk had Ronald Koeman wel enige relativerende woorden voor zijn Ajacieden. Gelukkig, anders zouden ze vandaag na het lezen van de kranten hun trainer niet eens onder ogen durven komen op het trainingsveld. "We hebben wel gewonnen, zijn ongeslagen en staan met 9 punten uit drie duels aan kop van de ranglijst." Het betrof een koele opsomming van feiten na de 1-3 overwinning tegen FC Groningen met een hoofdrol voor Rafael van der Vaart, die tweemaal scoorde.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x465, 44kb)
Rafael van der Vaart (rechts) scoorde tweemaal. (Foto: Fotografie Rob de Jong)
Eerder liet de trainer van Ajax in het Oosterpark z'n gevoelens van bezorgdheid aan de oppervlakte komen en, zoals inmiddels van Koeman bekend: hij wond er geen doekjes om. "Ik heb alleen geen trek om namen te noemen." Slechts Ahmed 'Mido' Hossam kreeg openlijk een draai om z'n oren. De spits uit Egypte, vorig jaar nog van doorslaggevende betekenis bij het behalen van de landstitel, kon na 32 minuten inrukken in Groningen.

Zonder twijfel bij Koeman of het moest zijn dat de geboren Zaankanter hem al na vijftien minuten op de korrel had. "Hossam moet eens beseffen dat het verleden niet meer telt. Hij is pas negentien jaar en dan heb je in mijn ogen nog niets gepresteerd. Tot dusver dit seizoen speelt hij niet goed, was tegen FC Utrecht nog wel belangrijk, maar geeft mij niet het gevoel dat hij z'n uiterste beste doet. Je mag slecht spelen; gezien de wijze waarop hij hier rondliep, wilde ik hem al na een kwartier wisselen voor Zlatan Ibrahimovic."

De Egyptenaar kon begrip opbrengen voor de wissel. "Ik speelde slecht en voelde me vermoeid. Daardoor zeg ik ook af voor de interland tegen Madagaskar." Hossam vond wel dat hij 100 procent had gegeven in het half uurtje speeltijd, wat hem was gegund. "Ik zet me altijd volledig in. Morgen (vandaag red.) wil ik een gesprek met Koeman." Volgens de trainer moet 'Mido' exact weten wat van hem wordt verwacht. "Ik heb al eerder aangegeven, wat ik wil zien. Blijkbaar komt dat niet over. Wellicht wordt het Hossam met deze wissel duidelijk en anders hebben we een groot probleem."

De trainer van Ajax was niet alleen geïrriteerd over het individu. Ook over het team, dat verzuimde om FC Groningen naar een monsternederlaag te spelen. Na de 3-0 sprong de landskampioen veel te gemakkelijk om met de geboden ruimte en kansen. "Te vaak werd gekozen voor de moeilijkste weg. Als ik iedereen bij ons hoor praten over de Champions League en ik zie hoe slecht ze zo'n wedstrijd uitspelen, niet het maximale eruit halen, dan heb je op het hoogste Europese platform helemaal niets te zoeken."

Onderhuids heeft de trainer in zijn ultra grote selectie van zo'n 26 Ajacieden spanningen geconstateerd. De eenheid wordt bedreigd en als bewaker weigert Koeman zich hierbij zonder slag of stoot neer te leggen en komt er zonder dralen mee naar buiten. "Ik voel geen homogeniteit; spelers hebben minder voor elkaar over en geven zich niet maximaal. Als die basis ontbreekt, dan komt onze kwaliteit niet aan de oppervlakte." Zelf kan Koeman er met z'n pet niet bij. "Het verbaast me enorm. Wie zijn wij dan wel als Ajax, als trainers en als spelers om in een leunstoel te gaan zitten. Met hun mond wil de selectie veel. Wil je echter serieus meedoen in Europa dan moet je gezamenlijk alles geven."

De constateringen, die het prille succes bij Ajax uiteraard ondermijnen, beperken zich niet tot de wedstrijden, maar worden door Koeman ook ervaren op het trainingsveld. "Met zo'n grote groep spelers moet ik voor iedere wedstrijd keuzes maken. Ik begrijp dat zoiets leidt tot teleurstelling bij jongens, maar ze mogen zich daar nooit aan overgeven." Namen noemde Koeman niet, maar die werden gemakshalve door het gehoor van de Ajax-trainer zelf ingevuld na bestudering van het wedstrijdformulier, waarop onder meer Richard Witschge, Aron Winter en Nikos Machlas ontbraken. Wat Koeman, die zijn A-selectie vooralsnog in takt houdt, wel kwijt wilde: "Ik ga ervan uit, weet eigenlijk wel zeker, dat Jari Litmanen in zo'n situatie wel het juiste voorbeeld geeft."

Uiteraard heeft Koeman de knuppel na FC Groningen bewust in het hoenderhok gegooid. Hij ziet z'n meeste internationals de komende tien dagen nauwelijks vanwege interlandvoetbal en over vijftien dagen start Ajax de Champions League thuis tegen Olympique Lyon. Tot dusver blijven de Amsterdammers winnen, maar de trainer ervaart het als succes op dun ijs. Hij weet dat één verliespartij het in de Amsterdam ArenA ingezette proces in een klap kan vermorzelen. Zeker als de Ajacieden intern naar elkaar gaan wijzen in plaats van elkaar te steunen.

FC Groningen - Ajax 1-3 (0-2). 13. Van der Vaart 0-1, 40. Van der Vaart 0-2, 50. Van der Meyde 0-3, 76. Hugo 1-3. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 12.400. Gele kaart: Elshot (FC Groningen), Trabelsi (Ajax).

Nourdin Boukhari, afkomstig van Sparta, maakte vlak voor tijd z'n debuut in dienst van Ajax.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 2 september 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.