De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 7 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Chivu heeft dubbel
al te pakken

   
 

door Bab Barens SCHARWOUDE - "Geeft u mij maar één glaasje champagne om het af te leren. Lijkt me wel genoeg na gisteravond. Verder doe ik het wel met een watertje.'' Het was alweer vroeg dag na alle festiviteiten rondom het 28e landskampioenschap van Ajax voor de 21-jarige Cristian Chivu. 'The day after' gebruikte hij om even bij te komen, terwijl ploeggenoot Rafael van der Vaart ook voorzichtig een nipje nam van het champagne-vocht dat de vorige dag, beter vorige nacht zo nadrukkelijk had gevloeid. De avond en nacht hadden er flink ingehakt, maar aan de boorden van het zacht kabbelende IJsselmeer was de Roemeense aanvoerder van Ajax ruim op tijd om tijdens de lunch te horen dat hij winnaar was geworden van de Gouden Schoen van het Telesport/Staatsloterij-klassement Voetballer van het Jaar, in samenwerking met het voetbalweekblad Voetbal International. "Na onze landstitel kreeg ik m'n moeder in Roemenië als eerste aan de lijn. Ze liet haar tranen de vrije loop. Ik weet niet of ze het droog houdt als ik haar van deze uitverkiezing op de hoogte stel."

Chivu's bijrijder van gisteren, Rafael van der Vaart, kreeg te horen dat hij als Talent van het Jaar uit de bus kwam. "Weer een grote prijs en aanstaande zondag moeten we de dubbel pakken tegen FC Utrecht in de finale van de Amstel Cup. Jammer dat je er niet bij bent Dirk", wreef Chivu zich cynisch in de handen richting Dirk Kuijt.

De Roemeen vond het persoonlijk jammer voor de spits en winnaar van de Bronzen Schoen, maar zag tegelijkertijd dat de Domstedelingen wel een erg belangrijke kracht moeten ontberen. "Toch zullen we de finale zeker niet onderschatten. Zo'n kans om de dubbel te winnen krijg je misschien maar eenmaal in je leven.''

Een andere afwezige zondag in de basis bij de finale van de Amstel Cup, Rafael van der Vaart, zat tussen Chivu en Kuijt in. De jonge Heemskerker blijft desondanks vertrouwen houden in een paar speelminuten. "Als het maar een beetje kan, ben ik erbij. Als 18e man op de bank en als de stand het toelaat een paar minuten als invaller. Zou toch nog een mooie afsluiting zijn, ondanks de blessureperikelen vanwege m'n knie. Ja, de winnende penalty nemen zou helemaal mooi zijn. Maar laat ik eerst proberen deze week de groepstraining te halen. Ik ben nu nog individueel bezig met Pim van Dordt. Vrijdag had ik wat last, maar al het springen, hossen en dansen op ons kampioensfeest ging me goed af. Het blijft even afwachten."

"Cristian Chivu is een mooie en terechte winnaar", vond chef-rapporteur Dick Schneider. In het gezellige L'Oasis de la Digue, onder de rook van Hoorn, waar gastheer Jan Veeken weer voor een prachtige lunch had gezorgd, had Schneider snel een verklaring: "Belangrijk is geweest, dat Chivu door trainer Ronald Koeman tot aanvoerder is gebombardeerd. Die verantwoordelijkheid draagt hij voorbeeldig en is zijn spel in alle facetten ten goede gekomen.''.

De voorsprong van Chivu op nummer twee, Alfred Schreuder, was minimaal. Met slechts een punt achterstand gaat het zilver naar de NAC-aanvoerder. "De Zilveren Schoen is toch een bijzondere erkenning. Voor mij is dit een prima seizoen geweest", analyseerde de 29-jarige geboren en getogen boerenzoon uit Barneveld. "Gelukkig ben ik dit seizoen gevrijwaard gebleven van blessures en heb zodoende alle 34 wedstrijden gespeeld. Helaas vielen we net buiten de prijzen. Ik denk omdat onze selectie niet breed genoeg was in vergelijking met Heerenveen en Vitesse."

Met z'n vrouw Esther bouwt Schreuder in Barneveld een nieuwe woonboerderij. "M'n vader is boer en hij heeft me voetballen geleerd op de wei. Samen met m'n broer Dick. Overigens hielpen we ook mee op het land. Als je op tijd klaar was mochten we voetballen, maar niet voordat de schapen weg waren. Die hielden het gras wel lekker kort."

Het contract van Schreuder bij NAC loopt nog vier jaar door. "Natuurlijk denk ik na over het leven na mijn voetballoopbaan. NAC wil me graag behouden voor de club. Misschien ga ik iets met jeugd doen. Voorlopig blijf ik actief, want ik vind het spelletje nog steeds fantastisch en heb het in Breda goed naar m'n zin. En onze trainer Henk ten Cate is een kei, waar ik een goed contact mee heb.''

De strijd om het brons eindigde onbeslist tussen de spitsen Dirk Kuijt (FC Utrecht) en Marcus Allbäck (Heerenveen). Zij komen op 2 september tijdens een groots Gala Voetballer van het Jaar in het Hilversumse Studio 21 samen het podium bevolken. Gisteren ontbrak de Zweed, omdat z'n vrouw Suzanne in Göteborg op het punt staat te bevallen en hij dat vanzelfsprekend voor geen goud wilde missen. Voor het vertrek naar zijn vaderland liet hij weten: "Het geeft een fantastisch jaar voor mij nog meer glans. Naast de Bronzen Schoen, ga ik met Zweden naar het WK en dan het allermooiste: ik word vader. Heel Heerenveen heeft me geholpen bij de Bronzen Schoen. Ik ben verschrikkelijk goed opgevangen en de mentaliteit van niet zeuren, maar doen wat je moet doen, spreekt mij aan en past me als gegoten."

Over z'n toekomst als voetballer kan de 28-jarige Zweed nog geen zinnig woord zeggen. "Voor het WK wil ik duidelijkheid hebben over m'n toekomst. Er is interesse van onder andere Aston Villa, maar het moet allemaal voor het WK rondkomen, anders komt de clausule van een gelimiteerde transfersom van drie miljoen euro te vervallen."

Zijn collega Dirk Kuijt kijkt voorlopig nog niet over de grens of het moet met FC Utrecht in de UEFA Cup zijn. "Ik zit bij een fantastische club, een beetje Engels aandoend met onze supporters. M'n contract loopt tot medio 2004 en daarna weet ik het niet. Ik houd niet zo van plannen. Als ik morgen een enorme schop krijg, is het afgelopen met me."

Intussen verontschuldigde Kuijt zich voor het spelen van de vermoorde onschuld na de halve finale van de Amstel Cup, toen hij vertelde dat de gele kaart zonder consequenties zou zijn en hij de finale kon meespelen. "Van twee kanten had ik vernomen dat de KNVB m'n kaart tegen Excelsior niet had geregistreerd. Daarom vertelde ik ook, dat het een kaart zonder gevolgen zou zijn. Navraag bij de KNVB leerde me later dat ik toch was genoteerd en dus ben ik er zondag niet bij tegen Ajax."

Kuijt weet niet wie trainer Frans Adelaar als zijn vervanger zal opstellen. "Maakt ook niet uit. Zondagavond zitten we in de boot voor een rondvaart door Utrecht en als het wat later wordt, laten we ons ook nog even huldigen op het Leidseplein in Amsterdam. Wij zijn daar vast welkom", knipoogde Kuijt naar Chivu en Van der Vaart.

"No way", aldus het Amsterdamse duo. "De zondag als feestdag is voor ons voorbestemd." Zoals twee dagen geleden. "Kan ik daarom een extra broodje kaas krijgen? We moeten zo weer trainen en erg vroeg is het niet geworden," vertelde Chivu met kleine oogjes. "Doe mij hetzelfde", aldus Van der Vaart. "Het was in de ArenA een historisch feest na een historische dag. Je wordt maar eenmaal in je leven als profvoetballer voor het eerst keer kampioen."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 7 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.