De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 5 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Voetbalfans dè
winnaar in ArenA

   
 

AMSTERDAM - Wat een sensatie. Waar Ajax gisteravond een helft lang weggespeeld werd door een ijzersterk Barcelona, daar knokten de Amsterdammers zich in de tweede helft helemaal leeg om de opgelopen schade van 0-2 goed te maken. Met de steun van het 50.000 man sterke publiek bond de ploeg van Ronald Koeman zich aan de aanhang door werkelijk in de allerlaatste minuut de zege en daarmee de toernooiwinst voor zich op te eisen: 4-3.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 22kb)
Met een prachtige curve schopt Richard Witschge de bal over de Barcelona-muur in het doel. Het wordt 4-3 voor Ajax dat daarmee zijn eigen Amsterdam Tournament wint in een zinderende ArenA. Ook vr deze winnende treffer genoot het publiek van de vele staaltjes aantrekkelijk voetbal, zoals sommige verrassende acties waarvoor andy van der Meyde (links) tekende.
Hoe was het mogelijk. Het was meer dan ooit een wedstrijd met twee gezichten. Barcelona toonde zich in de eerste helft werkelijk een topploeg, die in hoog tempo en met one-touch voetbal Ajax van het kastje naar de muur stuurde. Louis van Gaal wilde duidelijk wat laten zien in Amsterdam. De coach van Barcelona zette met zeven andere basisspelers dan vrijdag tegen Parma een team neer dat swingde. Heerlijk om te zien.

Hij deed twee sleuteldingen. Hij liet Van der Vaart bewaken door Puyol en haalde Mendieta naar de andere vleugel. De huurling van Lazio voetbalde tegen de Italianen nog op de linkerflank. Nu verhuisde hij naar rechts. In eerste instantie om Sikora te bewaken, maar hij moest bij balbezit onmiddellijk doorschuiven naar het middenveld. Dat leverde temeer een hoog rendement op daar bij de Amsterdammers Richard Witschge zijn rentree mocht maken. Koeman gunde John O'Brien rust en zette de uit Alaves teruggekeerde middenvelder in het elftal.

En uitgerekend Witschge schoot in de allerlaatste minuut de winnende 4-3 achter de zwakke doelman Bonano. Eind goed al goed? Niet echt. Eigenlijk kan Witschge niet meer in de hoofdmacht van Ajax. Hij liep er grotendeels verloren bij en het spel ging heel lang langs hem heen. Verdedigend komt hij tekort, zijn actieradius is ontoereikend voor het moderne voetbal.

De demonstratie van Barcelona maakte 45 minuten lang indruk. En dan te bedenken dat Riquelme nog niet eens de droomdriehoek met Kluivert en Saviola gestalte gaf. Dit Barça gaf Ajax de eerste 45 minuten het nakijken. Met een Kluivert die naar zijn topvorm toegroeit. De Amsterdammer scoorde 0-1, maar die goal rook naar buitenspel. De 0-2 bij rust van Saviola gaf de verhoudingen in het veld goed weer.

Daarom was het ook erg stil in de ArenA. De euforie na de zeges op Celtic, Norwich en Manchester United moest plaatsmaken voor de vaststelling, dat er in het internationale topvoetbal meer bij komt kijken. Stiekem zal Koeman best blij zijn geweest met het lesje. Een lesje dat Ajax kennelijk in de pauze al geleerd had.

Want na de pauze sloeg de vlam in de pan. Eerst via Mido, die binnenwerkte toen Bonano het antwoord schuldig bleef op een inzet van Van der Vaart. Saviola maakte er gelijk 1-3 van en de wedstrijd leek gespeeld.

Leek. Want Barcelona ging nonchalanter spelen. En Ajax komt het compliment toe dat het ondanks de oorwassing op zoek ging naar succes tegen de aanvankelijk oppermachtige Spanjaarden. Met zijn Spaanse opa op de tribune speelde Van der Vaart zich terug in de wedstrijd. Na een uur spelen bracht hij met twee goede goals de Amsterdammers helemaal terug in de winning mood.

De rollen waren nu helemaal omgedraaid. Ajax maakte tempo en viel aan. Barcelona kon de knop niet meer omdraaien. Het werd daarom een sensationele ontknoping, waarin Ajax in de eindfase de meeste aanspraak maakte op de winst. Dat het uitgerekend Richard Witschge was die de vrije trap achter Bonano werkte, maakte het sprookje nog ongelofelijker.

Louis van Gaal had genoten van het treffen. "Hier zat werkelijk alles in. Dit was een goede testcase, ik vind dat wij al heel ver zijn. Ik heb de eerste helft genoten van Barcelona. En de tweede van Ajax. Dat ze alles deden om te winnen, daar houd ik van. Het toont de ambitie die er in een elftal zit."

Ronald Koeman repte van een duel met twee gezichten. "Barcelona was de eerste helft fantastisch, vooral dankzij een formidabele Kluivert. Wij hadden enorm veel problemen. Als je steeds een mannetje tekortkomt, kun je twee dingen doen. Achteruit lopen of vooruit, wat ik tijdens de eerste helft al probeerde aan te geven. Dan moet je achter één op één gaan spelen en voorin en op het middenveld druk gaan zetten. Dat hebben we na rust gedaan. Op basis van ervaring en karakter hebben we het geluk gehad om terug in de wedstrijd te komen. En uiteindelijk nog te winnen ook. Zo beleef je een fantastische avond op je eigen toernooi."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 5 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.