De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 5 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Wereldverbroedering
begint in 'Berenkuil'

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - De beer is het symbool van Berlijn en dat zal niemand in de Duitse hoofdstad ontgaan. Op een braakliggend terrein, vlak naast de Brandenburger Tor, staan sinds een aantal dagen 125 beren broederlijk naast elkaar. Ze hebben allemaal precies dezelfde afmetingen, maar zien er heel verschillend uit.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Op een braakliggend terrein, vlak naast de Brandenburger Tor, staan sinds een aantal dagen 125 beren broederlijk naast elkaar.
De dieren in deze Berlijnse berenkuil fungeren als een soort ambassadeurs van hun land. Elke beer is door een kunstenaar een uniek uiterlijk gegeven, dat veelal hun herkomst verraadt. Zo siert een portret van koningin Elizabeth de bolle buik van de beer van het Verenigd Koninkrijk en prijkt er op zijn lichaam zelfs een foto van mr. Bean, de nationale stoethaspel van de Britten.

Ook de Russische beer ontbreekt niet. Hij is door zijn schepper Alexander Taratynow goudkleurig geverfd. De kunstenaar ziet daarin de rijke toekomst die voor zijn land is weggelegd. Het dier is verder sober versierd met 125 meter koord in de kleuren van de Russische vlag.

De tentoonstelling heeft ten doel de internationale betrekkingen te verbeteren en wordt onder andere gesteund door Unicef. De kosten verbonden aan de publieksvriendelijke en gratis toegankelijke openluchttentoonstelling worden gedragen door sponsors, die een beer hebben geadopteerd. In de meeste gevallen gaat het om ambassades of bedrijven.

Norbert Hujer van de organisatie United-Buddy-Bears: "Er zijn wereldwijd 184 landen. Met 150 daarvan onderhoudt Duitsland betrekkingen. Die landen hebben echter niet allemaal een vertegenwoordiging in Berlijn. Daarom is het aantal beren niet groter dan 125."

De Nederlandse beer, die werd verfraaid door kunstenaar Otto Jasper Stuurman, is het enige dier waarvoor het sponsorbedrag van 1670 euro niet is gedekt. Volgens cultureel attaché George Lawson van de Nederlandse ambassade in de Duitse hoofdstad betrof het geen topprioriteit en bleek het ook niet noodzakelijk.

Het vaderlandse bedrijfsleven toonde ook nog geen interesse. "Maar om die reden mocht Nederland natuurlijk niet ontbreken", zegt de Duitse organisator.

De beren blijven tot november op het terrein staan, dat is voorbestemd voor de nieuwbouw van de Amerikaanse ambassade.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 5 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.