De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 25 juli 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Tournieuws 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Jeugd drinkt zich ziek op Terschelling
   
 

AMSTERDAM - Nog nooit zijn er zoveel gevallen van alcoholvergiftigingen op Terschelling geweest als deze zomer. In de afgelopen twee weken zijn drie meisjes en twee jongens in de leeftijd van 14 tot 16 jaar met alcoholvergiftiging naar de vaste wal gebracht.

,,In de dertig jaar dat ik werkzaam ben als huisarts op het eiland heb ik nog nooit zoveel gevallen meegemaakt", zegt P. Smit. ,,Deze vijf jongeren, bij wie het gelukkig met een sisser is afgelopen, zullen niet de laatsten zijn."

De jongeren in de leeftijd van 14 tot 16 jaar drinken volgens de huisarts zo een liter sterke drank op. ,,Ze hebben waarschijnlijk geen idee wat dat met hen zal kunnen doen. De lever kan hiervan een enorme klap krijgen. Als je er niet op tijd bij bent, kun je er zelfs aan doodgaan", aldus Smit.

De huisarts pleit dat er weer een eerste-hulpbed op Terschelling komt te staan. ,,Als er nu iemand met alcoholvergiftiging bij ons wordt gebracht, kunnen wij alleen een infuus aanleggen en zuurstof toedienen. Daarna moeten de vaak bewusteloze mensen naar de vaste wal worden gebracht. Al met al duurt het toch anderhalf uur voordat ze op de eerste hulp van een ziekenhuis zijn."

De huisartsen op Terschelling draaien volgens hem op dit moment overuren. Volgens de huisarts zijn de reclamecampagnes tegen alcoholmisbruik een aanfluiting. ,,Ze bereiken de jongeren niet. Ze lachen er vaak om.''

Deze week hield de Keuringsdienst van Waren een grootscheepse controle op het eiland. Tot grote verrassing van souvenirwinkels blijken cranberrywijn, bier en likeuren verboden artikelen zonder drankvergunning te zijn. Twee ondernemers op Terschelling kwamen daar pas achter toen de Keuringsdienst hen op de vingers tikte. Om een boete te ontlopen, hebben de winkeliers alle streekeigen producten met alcohol uit de schappen gehaald.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 25 juli 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.