De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 20 augustus 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Elite Modellook 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Zomerhoroscoop 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verplicht schoolzwemmen
   
 

door Annet de Jong en Arianne Mantel DEN HAAG - Schoolzwemmen moet wettelijk worden verplicht op basisscholen. Een grote Kamermeerderheid van CDA, LPF, PvdA, SP en GroenLinks wil dat het nieuwe kabinet maatregelen neemt om te voorkomen dat jaarlijks tientallen jonge kinderen de verdrinkingsdood sterven, omdat ze niet hebben leren zwemmen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Schoolzwemmen moet wettelijk verplicht worden op basisscholen.
Na een recente reeks dramatische verdrinkingsgevallen in Nederlandse zwembaden en open water wil de grootste regeringspartij CDA dat staatssecretaris Ross (Sport) en minister Van der Hoeven (Onderwijs) het schoolzwemmen zo snel mogelijk landelijk invoeren.

Het CDA-Kamerlid Joop Atsma is "diep geschokt" door onder meer het drama dat zich het afgelopen weekeinde afspeelde in het Zuid-Limburgse Mechelen, waar twee Chinese zusjes van 7 en 9 jaar verdronken in een zwembad van 1.40 meter diep. Daarnaast verdronken afgelopen weekeinde een 4-jarig meisje uit 's Heerenberg en een jongetje (8) uit Amsterdam. "Dit is zo alarmerend dat het kabinet onmiddellijk in actie moet komen", aldus Atsma, die steun krijgt van een Kamermeerderheid.

Alleen regeringspartij VVD vindt verplicht schoolzwemmen niet nodig. De liberalen vinden het vooral een taak van de ouders om hun kind te leren zwemmen.

Wel vindt het VVD-Kamerlid Rijpstra dat alle Nederlandse zwembaden detectiesystemen zouden moeten aanbrengen, die ervoor zorgen dat er een alarm afgaat als iemand dreigt te verdrinken. Het succesvolle systeem is nu slechts in enkele zwembaden in gebruik.

CDA'er Atsma zal nog deze week met zijn partijgenoot staatssecretaris Ross (Sport) om de tafel gaan zitten om de urgentie van het onderwerp duidelijk te maken. Ook moet zij zich buigen over het gebrekkige toezicht in zwembaden. "Ross moet het voortouw nemen uit het oogpunt van volksgezondheid en veiligheid. Zij moet dit samen met minister Van der Hoeven regelen", aldus Atsma.

Gemeenten

Ross liet gisteren weten 'geschokt' te zijn dat er nog steeds kinderen verdrinken op een leeftijd waarop je mag verwachten dat ze al lang kunnen zwemmen. Ross was als CDA-Kamerlid een fervent pleitbezorgster voor de landelijke invoering van schoolzwemmen. Nu wil zij echter eerst afwachten in hoeverre het nieuwe beleid werkt, waarbij gemeenten met name allochtone gezinnen financieel kunnen steunen om de kinderen op zwemles te doen. Hiervoor is jaarlijks 4,5 miljoen euro beschikbaar voor 38 gemeenten. De Tweede Kamer ging vorig jaar akkoord met dit 'vangnet', omdat zo'n 70 procent van de scholen wel op de een of andere manier iets aan schoolzwemmen doet.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat de schoolgaande kinderen die jaarlijks verdrinken vrijwel altijd van allochtone afkomst zijn. Volgens de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen is verdrinking zelfs doodsoorzaak nummer een onder kinderen van nul tot vier. De Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) roept het kabinet eveneens op snel tot actie over te gaan en schoolzwemmen voor alle leerlingen verplicht te maken. Ook moeten er snel meer zweminstructeurs worden opgeleid, want daar is een groot tekort aan.

Volgens directeur Jos Kusters van de KNZB moeten de kinderen op de basisschool zowel hun a-, b- als c-diploma halen. "Er zijn in ons land 3,5 miljoen mensen die meer dan elf keer per jaar het water ingaan", aldus Kusters, die tevens wijst op het grote belang van de zogeheten 'waterwen'-programma's voor peuters van 2 en 3 jaar.

Het is volgens hem ook van levensbelang dat het kabinet ervoor zorgt dat er snel meer gediplomeerde zwemleraren komen. Het beroep heeft volgens hem geen status meer sinds de vele zwembadincidenten met intimidatie en vandalisme.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 20 augustus 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.