De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 21 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Jacht op toerist
met nepartikelen

   
 

door Giel ten Bosch AMSTERDAM - Vakantiegangers die van plan zijn voor vrienden en familie namaak merkhorloges, imitatieparfum, nepkleding en illegale cd's en videobanden mee te nemen, lopen grote kans van een koude kermis thuis te komen.

Sinds begin deze maand stelt de overheid paal en perk aan het aantal namaakartikelen dat particulieren ons land mogen binnenbrengen. Wie de regels overtreedt moet de spullen inleveren en krijgt direct een boete, die kan oplopen tot enkele honderden euro's. Voor de ergste zondaars kan die boete oplopen tot maar liefst 45.000 euro en zij lopen zelfs de kans achter slot en grendel te belanden.

Nederland is het eerste land in Europa dat aan de grens zulke strenge regels hanteert.

De douane, die dagelijks meerdere malen nepartikelen onderschept, gaat vakantiegangers via een grootscheepse campagne waarschuwen voor de gevolgen van het invoeren van te grote hoeveelheden namaakspullen.

Advertenties in dagbladen en tijdschriften, radiospotjes en filmpjes aan boord van bepaalde vluchten moeten op de nieuwe regels wijzen.

Voor namaakhorloges van bekende, peperdure merken als Rolex, Breitling en Cartier geldt dat er niet meer dan twee exemplaren mogen worden meegenomen. Met betrekking tot nepkleding van bijvoorbeeld Lacoste, Kappa of Australian, schrijven de nieuwe regels voor dat niet meer dan 15 stuks mogen worden ingevoerd.

Voor onder meer videobanden, cd's en dvd's ligt de grens op vijf stuks. Wie meer dan de toegestane aantallen namaak-merkartikelen meeneemt, wordt door de douane als handelaar beschouwd en zal hard worden aangepakt.

Volgens de stichting Namaakbestrijding werden vorig jaar maar liefst twee miljoen nepartikelen onderschept. Vooral landen in Zuid-Oost-Azië staan bekend om hun goedkope merkhorloges en illegale cd's.

Avocaat Frits Mutsaerts, raadsman van Rolex en namens de Benelux zitting hebbend in de commissie anti-namaak, beschouwt de nieuwe richtlijn als een goede zaak voor merkhouders. "In het verleden was er geen beleid en hanteerden douaniers op Schiphol en in Rotterdam verschillende normen. De uniforme en aangescherpte grens schept een hoop duidelijkheid, zeker gezien het feit dat Nederland hierbij voorop loopt."

De douane heeft tips voor vakantiegangers. Bij artikelen als zonnebrillen en cd's is het voor consumenten vaak niet eenvoudig om vast te stellen of het om echte of nepproducten gaat. "Als een Rolex 25 dollar kost, moet er een lampje gaan branden", stelt een douanewoordvoerder. "Hetzelfde geldt voor hele goedkope cd's en computerspelletjes. En wat parfum betreft, ga er maar vanuit dat goedkope luchtjes niet worden nagemaakt."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 21 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.