De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 3 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Reclame leger en politie op
site met racistische teksten

   
 

door Menzo Willems DEN HAAG - De Koninklijke Marechaussee en de Utrechtse politie hebben ijlings hun personeelsadvertenties op een website voor jonge Marokkanen laten weghalen omdat die pontificaal tussen foto's van te koop aangeboden wapens, foto's van Bin Laden, steunbetuigingen aan de Palestijnen en racistische leuzen stonden.

Zij haalden de advertenties weg nadat het CDA en het Israëlisch informatiecentrum (CIDI) alarm hadden geslagen over de website, www.maroc.nl. "Hiermee willen wij natuurlijk niet worden geassocieerd", aldus een woordvoerder van de Utrechtse politie. "We willen alleen in neutrale media adverteren", aldus een zegsvrouw van de Koninklijke Marechaussee.

Het CDA is woedend dat politie en marechaussee al maandenlang personeel blijken te werven op dergelijke websites. "Het is toch absurd dat instellingen die onze rechtsstaat moeten beschermen, personeel werven in media die oproepen tot racisme en antisemitisme en waar wapens te koop worden aangeboden", aldus Kamerlid Maxime Verhagen, die de zaak bij het kabinet gaat aankaarten. Bovendien wil hij dat minister De Vries (Binnenlandse Zaken) optreedt tegen websites met racistische teksten.

"Wat voor rekruten denken de politie en de marechaussee te kunnen aantrekken door te adverteren op dit soort sites?" briest CIDI-directeur Ronnie Naftaniel.

De gewraakte foto's en teksten zijn vooral te zien in de rubriek 'prikbord' van www.maroc.nl, een site die twee jaar geleden door Marokkaanse studenten in ons land is opgericht. De advertentie van de marechaussee met de boodschap 'Hoe hard wil jij door de bocht?' stond bijvoorbeeld pal boven een advertentie voor een AK 47-geweer.

De beheerder van de site, die is geschrokken van de commotie, heeft gisteravond alle te koop aangeboden wapens en racistische kreten van de site gehaald. Hij beklemtoont dat 'prikbord' een soort chatbox is, die niet representatief is voor de rest. "Wij delen regelmatig waarschuwingen uit en halen mensen er vanaf als ze over de schreef gaan."
 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 3 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.